Bio Romania vrea fonduri PNDR pentru agricultura eco

Agricultura bio ?i exploatarea gazului natural în jude?ul Suceava ar putea atrage investitori din Kazahstan
Bio Romania vrea fonduri PNDR pentru agricultura eco

Dupa initierea platii ajutoarelor de stat pentru agricultura ecologica, reprezentantii Asociatiei Bio – Romania au propus Ministerului Agriculturii ca pentru completarea sumei virate initial de APIA sa se foloseasca o parte din fondurile neutilizate din cadrul diferitelor masuri ale PNDR, care sa fie transferate pentru completarea platilor la nivelul plafoanelor financiare prevazute in H.G. 759/2010.

Potrivit unui comunicat de presa al asociatiatiei, Bio – Romania a solicitat conducerii Ministerului deschiderea procedurilor de renegociere a PNDR cu Comisia Europeana in vederea extinderii pachetului 5 (Agricultura ecologica, ce poate fi accesat in cadrul masurilor de agro-mediu) si pentru fermierii care doresc sa treaca din sistemul de agricultura conventionala la practicarea agriculturii ecologice. Totodata, Asociatia Bio – Romania i-a sfatuit pe fermierii beneficiari ai ajutoarelor de stat pentru agricultura ecologica sa verifice daca acele conturi notificate la APIA pentru plata sprijinului sunt functionale si daca banii pe care APIA trebuie sa ii plateasca pana la finalul lunii iunie 2012 au intrat in conturi. „Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) are obligatia de a vira sumele rezultate prin impartirea plafonului alocat agriculturii ecologice la numarul total de fermieri eligibili (suma aferenta fermelor cu suprafete cuprinse intre 0,3 ha si 5 ha este de 213 euro). In cazul in care pana la data de 30 iunie acesti bani nu sunt virati, Romania ii va pierde. In acest sens, adresam fermierilor beneficiari ai H.G. 759/2010 rugamintea de a-si verifica functionalitatea conturilor si daca banii au fost transferati. De asemenea, fermierii trebuie sa utilizeze respectiva suma de bani pentru necesitatile fermei”, se arata in comunicatul de presa al Asociatiei Bio – Romania.

In judetul nostru, numarul fermierilor care fac agricultura ecologica este extrem de redus, in prezent doar opt avand solicitari pentru sprijinul acordat in acest domeniu, ei urmand sa primeasca plati totale de 17.793 euro (77.533 lei), pentru culturile vegetale de pe o suprafata totala de 681 ha de teren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *