Biocidele – Pesticide ecologice pentru combaterea parazitilor

0
207

„Biocidele”  pentru combaterea organismelor nocive si a germenilor patogeni urmeaza sa fie mai sigure , inclusiv din punct de vedere ecologic datorita legislatiei UE, votata miercuri, 22 septembrie, de Parlamentul European. Noile produse biodestructive vor dispune de o autorizare mai simpla pentru introducerea pe piata europeana.

Raportul elaborat de catre deputata europeana Christa Klass (PPE, DE) a fost adoptat in  plen cu 550 voturi pentru, 222 impotriva si 80 de abtineri.

Doamna Klass a motivat necesitatea acestei legislatii: „Avem nevoie de aceste produse biocide pentru a mentine nivelul inalt de igiena si pentru a preveni diferite boli. Sunt convinsa ca prin aceasta legislatie vom putea asigura beneficiile acestor produse”.

Obiectivul general al propunerii de regulament este de a actualiza regulile UE pentru categoria de produse care variaza de la insectifuge la chimicale pentru tratarea apei (pesticidele agricole sunt reglementate de o alta legislatie UE). Pentru prima data, inclusiv materialele tratate cu produse biodestructive sunt de asemenea reglementate.

Parlamentul a adoptat o serie de amendamente la propunerea legislativa care vor trebui sa fie luate in considerare de catre Consiliul.

Interzicerea celor mai toxice produse chimice

Deputati au votat pentru interzicerea celor mai toxice produse chimice, in special cele care sunt cancerigene, cu efecte daunatoare asupra fertilitatii sau care actioneaza asupra genelor si hormonilor.

Exceptii pentru cazuri speciale

Cateodata chiar cele mai toxice substante sunt necesare pentru protejarea sanatatii, a altor animale sau a mediului inconjurator, de exemplu combaterea rozatoarelor in absenta altor alternative. De aceea textul raportului propunea introducerea anumitor restrictii pentru otrava folosita impotriva sobolanilor, difenacum, dar aceasta propunere a fost respinsa in plen cu o majoritate foarte stransa.

Autorizarea UE

Deputatii europeni doresc o autorizare centralizata la nivel UE pentru produsele biodestructive, care sa fie introdusa in  mod progresiv. Agentia Europeana pentru Produse Chimice ar trebuie sa evalueze, solicitarile de autorizare pentru produse noi si cu un risc redus, incepand cu 2013, iar din 2017 autorizatia comunitara poate fi acordata pentru toate categoriile de produse biocide.

Reducerea numarului de teste asupra animalelor

Este esential sa se reduca numarul de teste efectuate pe animale si sa se garanteze faptul ca aceste teste cu produse biocide sau cu substante active incorporate in produsele biocide sunt realizate in functie de scopul si de utilizarea produsului. In schimbul unei compensatii echitabile, solicitantii trebuie sa puna in comun, iar nu sa repete studiile cu privire la animalele vertebrate.

Atentie speciala pentru nanomateriale

In final, deputatii au insistat asupra necesitatii analizarii in mod separat a riscului pe care il reprezinta biocidele care contin nanomateriale, avand in vedere potentialele riscuri pe care nanomaterialele din anumite produse le pot avea asupra mediului si sanatatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here