Biodieselul, solutia rapida pentru inlocuirea petrolului

Biocombustibilul reprezinta cea mai rapida solutie de energie regenerabila care poate fi utilizata pentru inlocuirea petrolului pentru autovehicule.
biodiesel
Romania are avantajul ca are suficienta materie prima, precum si capacitate de productie destul de mare pentru a asigura necesarul intern, putand chiar exporta biodiesel. Astfel, din datele Ministerului Economiei rezulta ca in Romania sunt 22 de producatori de biodiesel care au pana la aceasta data autorizatii de antrepozit fiscal. Capacitatile de productie ale producatorilor de biodiesel pot asigura realizarea a 300.000 de tone de biodiesel/an.

Avand in vedere ca anul trecut Romania a consumat 4,6 milioane de tone de motorina si faptul ca in Romania companiile petroliere au obligatia de a utiliza motorina cu 4% continut biodiesel, inseamna ca, pentru propria piata, tara noastra are nevoie de 184.000 de tone de biodiesel pe an.

Romania are avantajul ca dispune de peste doua milioane de teren arabil care nu este cultivat si ar putea fi utilizat pentru culturi energetice. In acest fel, disputa existenta la nivel european privind pericolul ca productia de biodiesel sa aiba repercusiuni asupra productiei de alimente nu are implicatii in Romania, pentru ca la noi exista foarte mult pa-mant care asteapta sa fie utilizat. Astfel, in Romania, suprafetele care pot fi cultivate cu plante oleaginoase intr-un an agricol, respectandu-se tehnologiile performante si rotatia culturilor, sunt acum de circa 950.000 de hectare cu floarea-soarelui, 460.000 de hectare cu rapita si de circa 150.000 de hectare cu soia.

In ultimii 14 ani, suprafata cultivata cu rapita a crescut de 1.400 de ori, de la numai 300 de hectare in 1995 la peste 460.000 de hectare, iar productia totala de rapita a ajuns la peste 700.000 de tone. „Explicatia acestei cresteri este simpla, produsele energetice reprezinta in ultima perioada o foarte buna afacere. Pe plan mondial este nevoie de biocombustibil, iar rapita este cea mai eficienta si cea mai cautata. In acest fel se va ajunge ca tot mai mari suprafete de teren sa fie cultivate cu rapita”, a spus omul de afaceri Adrian Porumboiu, unul dintre cei care au investit in productia de biodiesel.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *