Biodiversitatea – pe cale de disparitie in Europa

biodiversitatePierderea biodiversitatii este una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta Europa in prezent. Directorul executiv al Agentiei Europene de Mediu, Jacqueline McGlade, declara ca in cazul in care pierderea biodiversitatii va continua atunci va rezulta un dezastru asemanator cu actuala criza financiara.
Pierderea biodiversitatii este uriasa, dar foarte multi oameni nu sunt constienti de acest lucru la momentul actual, aceasta problema crescand de la an la an.

Totusi trebuie amintit ca au existat unele imbunatatiri in unele state din Europa, in ceea ce priveste biodiversitatea, insa cu toate acestea eforturile sunt insuficiente sau chiar aproape inexistente, pentru a putea stopa pierderea biodiversitatii curente. Aceasta arata ca in Europa este nevoie de mari eforturi pentru a opri aceste pierderi, deoarece studiile releva faptul ca UE este aproape de a nu-si putea atinge obiectivele de a stopa disparitia biodiversitatii.

De ce este pierderea biodiversitatii o problema atat de serioasa? „Daca aceste pierderi vor continua, pierderea biodiversitatii va avea un impact negativ asupra produselor alimentare si aprovizionarii cu apa, precum si alte servicii care depind de ecosisteme, rezultand astfel o catastrofa economica”a afirmat McGlade. Acest lucru este chiar puzzelul pe care natura il compune, unde orice piesa orcat de mica are importanta ei pentru a creea un tot unitar. Daca o piesa lipseste, intreg echlibrul dispare. La fel este si in viata de zi cu zi. Natura noastra este pe cale de a pierde acest echilibru deoarece, nu doar in Europa, ci peste tot in lume biodiversitatea este in pericol de a fi distrusa, aceasta amenintand in acelsi timp si posibilitatea noastra de supravetuire.

Pentru a nu pierde acest echilibru, UE a introdus noul sistem ” ecosistem de contabilitate”. Ideea de baza este ca toate firmele si intreprinderile ar trebui sa includa in bilanturile lor pierderea biodiversitatii. Aceasta trebuie sa aiba loc pe mai multe arii protejate din Europa, in special in zonele bogate cu viata salbatica. Conservarea biodiversitatii va fi o misiune extrem de dificila mai ales avand in vedere schimbarile climatice, problema ce impune adaptarea multor specii la noile conditii, mai ales ca exista multe specii pe cale de disparitie, care nu sunt capabile sa se adapteze la aceste schimbari, iar noi va trebui sa facem tot posibilul pentru a stopa disparitia lor. Prin sprijinirea biodiversitatii nu ajutam doar natura, ci si pe noi in lupta continua de a supravietui.

Sursa: Ecological Problems

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *