Biodiversitatea, peisajele si produsele traditionale transilvanene sunt acum online pe Google Cultural Institute

Fundatia ADEPT Transilvania se regaseste pe lista celor peste 1.000 de institutii culturale partenere ale Google Cultural Institute, din intreaga lume, alaturi de expozitii si colectii din muzee si arhive celebre. Fundatia ADEPT Transilvania, cu suportul Kama System, poate promova astfel, la nivel mondial, comorile naturale, istorice si culturale ale satelor sasesti din Transilvania, aducand in atentia publicului trei colectii de exceptie: ‘Zone cu Inalta Valoare Naturala’, ‘Satele sasesti din Transilvania’, ‘Arta si mestesuguri transilvanene’.

Fundatia ADEPT Transilvania se regaseste pe o lista scurta de partener

Biodiversitatea, peisajele si produsele traditionale transilvanene sunt acum online pe Google Cultural Institute
Biodiversitatea, peisajele si produsele traditionale transilvanene sunt acum online pe Google Cultural Institute

iat Google Cultural Institute, alaturi de Muzeul National Brukenthal si Camera Arhitectilor din Romania.

Colectia ‘Zone de Inalta Valoare Naturala’ pune accentul pe biodiversitatea ridicata a Transilvaniei, care se remarca prin unicitatea speciilor de plante si animale, demult disparute din peisajul european, si pe importanta salvarii acestui ecosistem, esential pentru viitorul nostru. Aceste pesaje sunt rezultatul agriculturii neintensive, practicate timp de sute de ani, care pot fi protejate doar prin continuarea managementului traditional practicat de fermieri.

Cea de-a doua colectie, ‘Satele sasesti din Transilvania’, prezinta unul dintre ultimele peisaje medievale ale Europei, aici gasindu-se cele mai intinse pajisti inflorite, din arealul colinar al Europei, neschimbate de sute de ani. Zona este situata in interiorul triunghiului format de orasele Sibiu, Sighisoara si Brasov.

Colectia ‘Arta si mestesuguri transilvanene’ expune cateva din produsele traditionale, incontestabile pentru gustul autentic (branzeturi, carne afumata, paine de casa, gemuri, miere) si mestesugurile locale readuse la viata din initiativa celor de la ADEPT (ceramica de Saschiz, tamplarie, tesaturi, pictura traditionala pe lemn).

Zona satelor sasesti din sudul Transilvaniei, Sighisoara — Tarnava Mare, se intinde pe o suprafata de aproximativ 95.000 de hectare si are o populatie de aproximativ 25.000 de locuitori, raspandita in 30 de mici asezari si sate.

De peste zece ani, Fundatia ADEPT Transilvania, cu sustinerea Fundatiei Orange este initiatoarea unui intens proces de recunoastere si de promovare a Romaniei si a valorilor sale traditionale, la nivel national si international, avand o abordare inovatoare si integrata, pentru ca aceste peisaje si comunitati sa supravietuiasca in secolul XXI.

Vizionati colectiile Fundatiei Adept Transilvania, online, pe Google Cultural Institute:https://www.google.com/culturalinstitute/collection/fundatia-adept-transilvania

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *