Biodiversitatea vertebratelor a scazut la nivel global cu 27 % in 35 de ani

Cele mai noi date privind biodiversitatea la nivel global a vertebratelor arata ca acestea au scazut cu aproape o treime in ultimii 35 de ani.

Dar cercetatorii spun ca ele totusi, subestimeaza efectul pe care l-au avut oamenii asupra numaratorii speciilor de pe intreg mapamondul.
Indicatorul Living Planet Index (LPI) ia in calcul trendurile a aproximativ 4000 de populatii a 1477 specii de vertebrate si are scopul de a reflecta impactul pe care il au oamenii asupra planetei. Se bazeaza pe o gama larga de inregistrari ale populatiei, cum sunt informatiile comerciale ale furnizorilor de peste si proiecte cum ar fi proiectul Pan-European Common Bird Monitoring.
Noile cifre arata ca intre 1970 si 2005, indicele LPI global a scazut cu 27%. Aceasta sugereaza ca lumea va esua in incercarea de a reduce pierderile de specii conform Conventiei pentru Diversitate Biologica din 2002, de la Rio de Janeiro.
Rezultatele au fost incluse in raportul World Wide Fund for Nature intitulat 2010 and Beyond: Rising to the biodiversity challenge.
„Guvernele au esuat lamentabil sa-si respecte angajamentul cu privire la biodiversitate, iar declinul acesteia continua,” Jonathan Loh, un cercetator al Institutului de Zoologie si editor al raportului, numit New Scientist.

Imagine de ansamblu

Numarul vertebratelor ce traiesc la sol au scazut cu 25%, cu cea mai reprezentativa involutie din 1980. Speciile marine s-au mentinut la un nivel acceptabil pana spre sfarsitul anilor „90, cand au inceput sa scada dramatic, pe total cu 28 %. Speciile de apa dulce au scazut cu 25 %, in principal de la sfarsitul anilor „80.
Loh spune ca cele mai grave pierderi s-au inregistrat la tropice. Speciile de la tropice ce vietuiesc la sol au inregistrat un declin mediu al populatiei de 46%, pe cand convietuitorii lor de la tropice nu au inregistrat nicio schimbare.
Vertebratele de apa dulce inregistreaza trenduri diferite in functie de zona, conducand la semnale neconcludente. Populatiile europene si nord americane nu prezinta modificari pe ansamblu, dar cele din Asia-Pacific au scazut treptat de la sfarsitul anilor „80.
In oceanul planetar, populatiile din nord de vertebrate s-au mentinut la un nivel stabil pe intrega perioada, dar e posibil sa fi intrat pe un trend descendent incepand cu anii „90. Prin contrast, populatiile de sud au scazut cu repeziciune, de altfel pentru ca sunt mai putine date colectate din acea zona, trendul este si mai putin sigur.

Imagine inrosita

Indicatorul LPI se concentreaza exclusiv pe vertebrate, care sunt relativ bine monitorizate. Loh spune, „Am inceput sa colectam date de la nevertebrate, dar sunt insuficiente si nu destul de bune pana acum.”
Studiul ar pute fi „inclinat spre pasari”, adauga el, pentru ca populatiile lor sunt bine monitorizate. LPI urmareste 811 specii de pasari dar doar 241 de pesti si 302 de mamifere.
Pestii, de fapt, ar tebui sa reprezinte majoritatea inregistrarilor. Cele 30000 de specii de pesti din lume se compara cu doar 10000 de specii de pasari si 5400 de mamifere.
Loh spune ca aceasta sugereaza ca situatia este mai grava decat o indica datele. „Pasarile o duc mai bine decat pestii,” spune el, „astfel ca inclinand studiul spre ele noi subestimam declinul global.”

Imagine incompleta

Este de asemenea o lipsa de date pertinente despre America Latina si Africa. Loh spune ca „cu cat sunt mai multe specii in zona, se intampla mai des sa nu existe date despre cum se descurca acestea. Spre exemplu Marea Britanie este bine monitorizata, dar are relativ putine specii. Este prioritar pentru noi sa aflam ce se intampla in regiuni ca Bazinul Amazoniei.”
Raportul World Wide Fund for Nature a fost publicat inaintea unei conferinte internationale despre biodiversitate, a noua Conference of the Parties din 19-30 mai. Conferinta va evalua ce a fost realizat in urma Conventiei pentru Diversitate Biologica.
Sursa: New Scientist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *