Biomasa are un potential urias, dar nu stim sa o colectam

Multe proiecte de investitii au esuat la noi din cauza legislatiei incoerente, spune Carmencita Constantin. Carmencita Constantin este director la Institutul de Studii si Proiectari Energetice si ne explica de ce implementarea exploatarii energiilor regenerabile se face atat de greu in Romania.

Adevarul : Ce strategii de promovare a energiei regenerabile s-au dovedit eficiente la nivel european?
Carmencita Constantin: Exista doua forme clasice de sustinere a energiilor regenerabile. Cea mai larg utilizata de tarile europene, care sunt si campioane planetare in energie regenerabila, este -feed-in tariff-, adica alimentarea de catre stat, prin controlul statului, al pretului energiei verzi.

Materia prima pentru biogaz trebuie sa fie prelucrata local
Materia prima pentru biogaz trebuie sa fie …
Acest procedeu ofera garantia pretului si garantia preluarii intregii cantitati de energie electrica la pret fix, pe toata perioada de viata a obiectivului energetic. O alta schema de sprijin adoptata doar de sapte tari europene, printre care si Romania, este schema combinata de cote obligatorii cu certificate verzi. Asta inseamna ca distribuitorii de energie electrica sunt obligati ca in cantitatea de energie electrica pe care o distribuie la consumatorii finali sa aiba cota obligatorie de energie verde achizitionata de la producatorii de energie verde.

– De ce Romania a ales a doua varianta?
– Nu pentru ca n-ar fi cunoscut avantajele celeilalte. Dar primul sistem conduce la resimtirea in tariful final, deci practic noi am fi platit mai mult energia pe care o consumam si s-a considerat ca la nivelul social pe care il avem, nu ne putem permite aceasta forma de sprijin. Pe de alta parte, eram deja in procesul de liberalizare al pietei energiei electrice. Deci ne-am apucat cam tarziu de legiferarea acestor energii regenerabile si ne-am confruntat cu nevoia de a mentine principiul luptei si concurentei pe piata libera.

– Cum a ajuns Germania in top la acest capitol?
– Nemtii au avut foarte multe lucruri aparte. In primul rand au avut – feed-in tariff -. Germania e o tara bogata. Ei, in plus, sunt si producatori de echipamente, iar majoritatea proiectelor s-au facut cu echipamente nationale. Deci au sustinut in paralel cercetarea de tehnologii pentru energia verde, dezvoltand in felul acesta ramuri industriale care sa produca noile instalatii.

Prin urmare au avut strategie! Pe de alta parte, ceea ce a fost benefic acolo a fost spargerea schemelor de sustinere pe fiecare tip de energie regenerabila in parte. Au avut programe nationale dedicate energiei eoliene, panourilor solare…

Ca atare, a fost foarte usor ca in cadrul unui program national dedicat, care are in fata o lege globala ce asigura sprijinul total al statului german, sa promovezi noile tehnologii. Azi, chiar si ultimul cetatean german poate sa-si faca acasa o pompa de caldura, un panou solar… Suplimentar, cetatenii beneficiaza de ajutorul guvernului, intregul proces fiind urmarit indeaproape de toate ministerele.

Citeste articolul integral „Biomasa are un potential urias, dar nu stim sa o colectam” in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *