„Bioplastic e fantastic”: Ce vom manca peste 50 de ani nu are nicio legatura cu realitatea

LIFESTYLE"Bioplastic e fantastic": Ce vom manca peste 50 de ani nu are nicio legatura cu realitatea
LIFESTYLE"Bioplastic e fantastic": Ce vom manca peste 50 de ani nu are nicio legatura cu realitatea
LIFESTYLE”Bioplastic e fantastic”: Ce vom manca peste 50 de ani nu are nicio legatura cu realitatea

Populatia Globului va creste cu cateva miliarde de oameni pana in 2050, asa ca devine stringent sa ne gandim deja la cum va putea creste productia de hrana cu 70%. Mancarea falsa este o solutie. Vezi cum ar putea fi realizata si cum ar arata.

Oamenii de stiinta au dovedit deja ca e posibil sa produci un burger in laborator utilizand doar cateva celule dintr-o vaca. Intr-o buna zi vom vedea ca va fi posibila cultivarea alimentelor cu ajutorul celulelor din plastic si ca nu ne vom mai baza pe natura sau pe ferme.

Designer-ul Johanna Schmeer si-a imaginat in ultimul sau proiect cum ar putea arata mancarea in viitor. Ea a conceput sapte produse diferite, care sa asigure tot ceea ce, teoretic, am avea nevoie pentru a supravietui: apa, vitamine, fibre, zahar, grasimi, proteine si minerale. Celulele din bioplastic umplute cu enzime vor mima celulele naturale si vor evacua prin pompare „delicatese” precum pasta de proteine.

Proiectul a fost inspirat de un studiu stiintific publicat in acest an, care a aratat, pentru prima data, ca e posibil sa faci o celula din plastic care poate duce la bun sfarsit o reactie chimica. De altfel, autorii studiului cred ca vor fi capabili sa creeze o celula din bioplastic care sa arate si sa functioneze ca o celula adevarata.

Bineinteles, nimic din cele de mai sus nu reprezinta o certitudine.

„Este un proiect pur conceptual. Nu este tehnic posibil in ziua de azi ca acest concept sa fie pus in practica, insa este bazat pe cercetari stiintifice care se deruleaza acum, asadar este ceva care ar putea fi posibil in 40-50 de ani”, spune Schmeer.

Designerul a vrut sa arate cum ar fi sa te hranesti cu alimente false. In special, s-a gandit la experienta propriu-zisa – cum ar putea fi conceput acest mod de a manca, astfel incat sa nu dispara placerea pe care inca o simtim cand vine vorba de mancare.

“Ceea ce percem ca gust este de fapt o combinatie intre ceea ce vedem, atingem, mirosim si gustam. Asa ca, in loc sa incercam sa imitam mancarea traditionala, ceea ce nu ar fi posibil intr-un mod satisfacator, poate ca ar trebui sa fie gasita un tip de ‘senzualitate’ artificiala pentru acest tip de mancare. Spre exemplu, punand accent pe simturile vizual si tactil”, explica Schmeer.

Designerul admite ca prin proiectul sau doreste doar sa ii faca pe oameni sa se gandeasca la posibilitati:

“Nu propun asta ca o solutie sau ca pe ceva ce ar trebui sa se intample. In schimb, scopul proiectului este initierea unor discutii in legatura cu utilizarea viitoare a materialelor bio-functionale in produse domestice si aplicabilitatea in productia de mancare”, spune Schmeer, citata de Fastcoexist.com.

Fiecare dintre produsele concepute de designer sunt prezentate in video-ul de mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *