Biotehnologia protectiei mediului, combustibilii alternativi

   Conform definitiilor recente, biotehnologia reprezinta:

   1.o stiinta care studiaza procesele de bioproductie bazate, preponderent, pe activitatea microorganismelor si a principalelor componente ale acestora, precum si pe utilizarea celulelor si tesuturilor apartinand organsmelor superioare

  2. o stiinta multidisciplinara care integreaza cunostintelor de microbiologie, biochimie, biologie moleculara etc., cu scopul bine determinat de a utiliza microorganismele vii ci componentele lor

  Intr-o acceptiune relativ extinsa, biotehnologia protectiei medului constituie o subdiviziune a biotehnologiei, care implica utilizarea microorganismelor, plantelor si animalelor in scopul eliminarii, reducerii sau ameliorarii consecintelornefaste ale contaminari mediului natural cu agenti poluanti, intr-un timp bine determinat,precum si al exercitarii controlului asupra fenomenului de poluare, prin mijloace exclusiv biologice.

Combustibili alternativi

  Combustibilii alternativi sunt acele substante chimice obtinute prin utilizarea unor diverse procedee fizico- chimice si biologice in scopul transformarii biomasei vegetale, reprezentate de plante lemnoase si erbacee, deseuri forestiere si agricole precum si a unor reziduri industriale si muicipale, in produse care pot degaja prin combustie o mare cantitate de energie, fara a genera efecte poluante majore.

Biodieselul

  Este obtinut prin esterificarea unor uleiuri vegetale, cum ar fi: uleiul de rapita, soia, mustar, sau a unor resturi  de grasimi provenite din prelucrarea produselor agroalimentare si reprezinta cel de-al doilea combustibil nepoluant, folosit drept carburant in prezent.Capacitatea de productie anuala pentru biodiesel este de 1 miliard de litri/ an. Acest combustibil nepoluant poate fi utilizat ca atare, drept carburant pentru autovehiculele rutiere, inlocuind cu succes motorina cu efectele sale poluante bine cunoscute, precum si pentru producerea de caldura si energie electrica.

  Cel mai mare investitor din Romania in productia de biodiesel este concernul german MAN Ferrostaal, care are in constructie la Atel, in judetul Sibiu, o fabrica ce va produce 400 de tone de biodiesel pe zi. La Lehliu-Gara, compania portugheza Martifer detine o fabrica cu o capacitate de 100.000 de tone/an. Un alt investitor este grupul Rompetrol, care a anuntat demararea unei investitii intr-o fabrica de biodiesel cu o capacitate de 60.000 de tone/an.

Surse:

   Biotehnologia Protectiei Mediului, Marin Petre si Alexandru Teodorescu,editura Cd Press,2008

   Cotidianul, 17 iul. 2007

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *