Biscuiti care au multe calorii

Reteta biscuitilor anali-zati res-pecta principiile industriei alimen-tare mo-derne: multe gra–si-mi si zaha-ruri, dar si aditivi care nu la-sa calciul sa se fixeze in oase. Biscuitii umpluti cu cre-ma de alune si nu-ca de cocos 200g Me-rita au o eti-cheta lun-ga, care cu-prinde o serie de in-gre-diente nocive. O re-dam in-tegral: „Faina de grau, za-har, grasime vegetala hi-dro-ge-nata, cacao pudra 2,2%, lap–te praf, amidon de po-rumb, praf de ou, gluco-za, sa-re, agenti de cres-tere E 500 – carbonati de sodiu, E 450i – difosfat disodiu Emulsifiant: E 475 – esterii poli-gli-cerici ai acizilor grasi, aroma de ciocolata, um-plutura min. 28% (gra–sime vegetala hidroge-nata, ulei de floarea-soarelui, zahar, alune 7,2%, nuca de co–cos marun-tita 7,2%, lap-te praf, emulsifiant: 476 – po-li-ri-cinoleat de po-li-glicerol”. In-formatiile nutri-tionale sunt: „pro–tei-ne: 6,1 g, gra-simi: 28,6 g, carbohidrati: 63,3 g, va-loarea energetica: 535 kcal”.

Analiza. Prof. Men-cini-copschi ne spune ca biscu-itii au un profil nutri-tional dezechilibrat. Se re-mar-ca un exces de carbohidrati cu ab-sorb-tie ra-pida si index glice-mic ridicat si grasimi hi-dro-genate nocive. Biscui-tii au o den-sitate energetica foarte ri-dicata – 535 kcal – cu efecte de perturbare a metabo-lis-mu-lui energe-tic. Produsul are si sur-se de sodiu si de fosfor care, in contextul dietei mo-der-ne – bo-gate si asa in fosfor, dau-nea-za echilibrului acido-bazic si fixarii calciului in oase.

Concluzii

Biscuitii nu sint recomandati copiilor, fe-meilor in-sarcinate si celor care alap-tea-za, persoa-nelor supra-poderale si obeze, su-ferin-zi-l-or de maladii cardiovasculare, he-pa-tice, renale, persoanelor care sufera de os-teo-poroza. Produsul ana-li-zat este inter-zis sufe-rinzilor de celiachie. Diabeticii vor tine cont de sfatul me-dicului curant. Alergicii la ara-hide si ou il vor testa in prealabil.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *