Bistrita: Stefan Muresan supravegheaza de un sfert de secol Protectia Mediului

Bistritean prin adoptie, directorul de la protectia mediului este indragostit de orasul in care a ales sa traiasca.Stefan Muresan

Inginerul Muresan a ajuns sa urmeze Facultatea de Geografie datorita pasiunii pentru filatelie. Povesteste ca in copilarie si adolescenta era atat de pasionat de timbre incat petrecea ore in sir studiindu-le. Uita notiunea timpului atunci cand era in compania timbrelor, iar interesul pentru geografie a pornit de la peisajele de pe timbre. „Stateam ore in sir cu lupa in mana si le studiam. Extraordinara diversitate de culori, peisajele de pe micile timbre mi-au trezit si pasiunea pentru geografie”, marturiseste inginerul. Iar aplecarea catre filatelia o pastreaza si in prezent, in timp ce clasoarele cu timbre, cel mai vechi are peste o suta de ani, ii tin companie in momentele de ragaz.

Bistrita, orasul de suflet

In Bistrita a ales sa se stabileasca in 1978, dupa ce a locuit pe rand in Constanta si Slobozia. Ardelean, nascut in judetul Alba inginerul Muresan si-a dorit foarte mult sa se intoarca in zona, insa dupa absolvirea facultatii a ajuns hidrolog in Constanta. Dupa doua luni si un sef ostil s-a stabilit in Slobozia, orasul sotiei sale. A ramas aici doi ani la Centrul de Proiectari si s-a ocupat de spatii verzi si trame stradale. Dorinta de a se muta in Ardeal i s-a implinit odata ce sotia a absolvit si ea facultatea. In Bistrita a ajuns inginer la Oficiul de Gospodarire a Apelor si-si aminteste ca in primul an de munca aici nu a primit concediu pana nu a terminat sarcina incredintata: a trebuit sa cadastrez toate raurile din judet ca sa pot pleca in concediu. Eram tanar si energic, dar tot mi-a luat 8 luni”, isi aminteste inginerul.

Atent la schimbarile spatiilor verzi

Stefan Muresan munceste in Agentiei de Protectie a Mediului Bistrita-Nasaud, inca de la infiintare, de la inceputul anilor 90 si este unul dintre cei mai longevivi angajati. A ajuns aici in urma cu 25 de ani de la Oficiul de Gospodarire a Apelor, unde era sef de serviciu si a condus institutia in mai multe reprize. Iar meseria sa nu si-o uita nici in afara orelor de program: „de pilda dimineata pe drumul spre agentie sau inapoi am tresee diferite si fac fac un inventar al spatiilor verzi, uneori am impresia ca Bistrita nu este respectata suficient; ba apare un grilaj care nu este la locul lui, ba un constructor isi bate joc de trotuar fara sa-l sanctioneze nimeni, ba o masina este parcata pe spatiul verde”. Directorul de la Mediu este indragostit de Bistrita, orasul in care a ales sa traiasca si despre care crede ca ar merita sa fie gestionat mai bine.

Profil

Nascut: 4 august 1949 Ocna-Mures
Familie: casatorit, un baiat
Studii: facultatea de Geologie-Geografie, Bucuresti. 1976

Ce-i place: corectitudinea in relatiile interumane. Se simte liber in natura, ii plac plimbarile, mediul neagresat de interventia omului. Este pasionat de filatelie

Ce nu-i place: reaua intentie de convietuire, agresiunea in comportamentele dintre semeni, jumatatea de masura

Intrebare si raspuns

Ce credeti ca-i lipseste Bistritei?
O gestionare mai justa.cred. Trec zilnic prin oras si ma surprinde cand vad decizii luate fara consultarea nimanui. De pilda au aparut acele grilaje cu flori la trecerile de pietoni de pe Bulevardul Republicii, care ii pun pe pietoni sa ocoleasca si ma intreb de ce trebuie avantajati mereu soferii in detrimentul pietonilor. Apoi se fac trotuare si dupa cateva zile vine un operator de cablu, scoate pavajul sa faca lucrari si dupa ce le pune la loc, trotuarul face valuri. Pe Bulevard un alt constructor isi bate joc de trotuar pe care l-a dezafectat pur si simplu. Nu nuami ca nu-l ia nimeni la intrebari pentru asta , dar nici nu-l intreaba cum si-a permis sa taie un nuc secular.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *