Bistroe, contestat de ONG-uri

Ministrii mediului hotarasc astazi daca Ucraina a incalcat legile internationale

Organizatiile ecologiste, prezente la reuniunea Conventiei Espoo de la Bucuresti, cer oprirea navigatiei pe Canalul Bistroe, Ucraina.

Intalnirea Conventiei Espoo care a inceput ieri la Palatul Parlamentului se anunta incordata dupa ce ONG-urile de mediu au anuntat ca trebuie gasita o alternativa la Canalul Bistroe.

„Noi am comandat un studiu pentru a gasi o alternativa la Canalul Bistroe, studiu pe care il vom face public in luna iunie”, a declarat Orieta Hulea, coordonatorul programului organizatiei WWF (World Wildelife Fund) Romania.

Studiul va fi intocmit atat de experti romani, cat si de experti ucraineni si se vrea a fi un document de baza pentru navigatia din Delta Dunarii. „Ne mentinem pozitia ca lucrarile la Canalul Bistroe trebuie oprite. Se stie clar acum ca acest canal are impact negativ asupra zonei”, a mai spus Orieta Hulea. Astazi, ONG-urile de mediu vor face o declaratie comuna privind lucrarile din Delta Dunarii.

Verdictul Bistroe

Tot in cursul zilei de astazi, ministrii de mediu din cele 45 de state prezente vor evalua legalitatea construirii Canalului Bistroe.

Intalnirea de la Bucuresti e importanta in primul rand pentru ca se asteapta o decizie in legatura cu respectarea de catre Ucraina a obligatiilor de mediu asumate prin Conventia Espoo.

Concluziile preliminare ale unui raport al comitetului Espoo, date publicitatii in ianuarie, arata ca Ucraina a incalcat prevederile 2, 3 si 4 din Conventie. Documentul comitetului stabileste ca Ucraina nu are legislatia necesara pentru punerea in practica a proiectelor de evaluare a consecintelor asupra mediului din Delta Dunarii.

Un nou acord

In cadrul reuniunii de la Bucuresti, noua state vor semna acordul multilateral intre tarile din sud-estul Europei pentru implementarea Conventiei privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier.

Documentul detaliaza prevederile Conventiei Espoo pentru o mai buna aplicare a acesteia in plan regional. Oficialii romani spun ca, prin noul acord, pot fi evitate conflictele ce pot aparea intre state

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *