Bloc incalzit ecologic, premiera in Romania

Cladirea este dotata cu pompe geotermale nepoluante, care folosesc caldura din adancul pamantului
bloc ecologic
In comuna Sancraiu de Mures a fost inaugurat primul imobil incalzit ecologic. Edificiul foloseste caldura solului pentru incalzire.

Blocul, ridicat in comuna Sancraiu de Mures, judetul Mures, este construit pe structura metalica.
Pentru incalzirea acestei cladiri s-a aplicat o tehnologie noua si ecologica. Este vorba despre pompele geotermale care folosesc caldura solului si care nu polueaza.

Tehnologie „verde”

Constructia este finantata prin ANL, in cadrul unui program-pilot de realizare a unor locuinte pentru tineri, eficiente din punctul de vedere al consumului energetic. Pentru construirea blocului de locuinte s-au folosit doua tehnologii noi.

Blocul a fost ridicat pe o structura metalica din materiale usoare. De asemenea, s-a folosit o tehnologie noua si ecologica pentru incalzire. Este vorba despre pompele geotermale care folosesc caldura solului si care nu polueaza.

Procedeu mai ieftin

Incalzirea prin instalarea unor astfel de pompe a necesitat montarea, in fiecare incapere, a unor calorifere cu dimensiuni mai mari decat cele obisnuite, pentru ca se foloseste o pompa de caldura pentru care se foreaza chiar si pana la 150 de metri.

Aerul cald care se pompeaza din adancime ajuta la incalzirea incaperilor si nu polueaza deloc. Pe langa acest avantaj, modalitatea de incalzire a blocurilor de locuinte cu pompe de caldura este mai ieftina in comparatie cu procedeul clasic.

Proiect de viitor

Noul bloc pentru tineri construit pe baza tehnologiilor „verzi” are 20 de locuinte, dintre care 12 garsoniere si opt apartamente. Valoarea investitiei s-a ridicat la peste 2,4 milioane de lei.

Proiectul din care face parte si blocul de la Sancraiu de Mures va fi implementat in alte zece localitati, unde se vor construi in total 204 apartamente, prin doua solutii tehnologice noi: pe structura metalica si cu diafragme de beton armat turnate in cofraje pierdute din polistiren extrudat.

150 de metri

– reprezinta adancimea de la care aerul cald se pompeaza in apartament

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *