Boala limbii albastre omoara zimbrii din Rezervatia Hateg-Slivut

Boala limbii albastre omoar? zimbrii din Rezerva?ia Ha?eg-Slivu?
Boala limbii albastre omoara zimbrii din Rezervatia Hateg-Slivut
Boala limbii albastre omoara zimbrii din Rezervatia Hateg-Slivut

Trei din cei 13 zimbri din Rezervatia Hateg-Slivut au murit, cel mai probabil din cauza bolii limbii albastre, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare declarand ”zona de restictie” in judetul Hunedoara, unde au fost confirmate doua focare de boala.

Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Hunedoara au informat, intr-un comunicat de presa, ca in judetul Hunedoara a fost declarata, incepand de marti, „zona de restrictie”, dupa ce au fost confirmate doua focare de boala limbii albastre, in localitatile Hateg si Petrosani.

„Incepand de azi (marti – n.r.), DSVSA Hunedoara a declarat zona de restrictie in judetul Hunedoara ca urmare a confirmarii a doua focare de boala limbii albastre in localitatile Hateg si Petrosani. Confirmarea celor doua focare (unul la specia bovina si unul la zimbri) a impus declararea focarelor de boala, reactivarea unitatilor locale de sprijin din cadrul primariilor celor doua localitati si instituirea programului de masuri specifice”, mentioneaza reprezentantii DSVSA Hunedoara.

Purtatorul de cuvant al Directiei Sivice Hunedoara, Horea Golea, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca in decurs de mai putin de o luna trei dintre cei 13 zimbri din rezervatia Hateg-Slivut au murit, iar medicii veterinari au luat probe si le-au trimis la Bucuresti.

„Din cate am inteles, la doi dintre zimbri, care au murit la doua zile distanta, ar fi fost confirmata boala limbii albastre, insa pana acum nu ni s-a comunicat nimic oficial”, a spus Golea.

Potrivit acestuia, zimbrii care au murit aveau 5 si 10 ani, iar al treilea era un pui de un an si cateva luni.

Horea Golea a adaugat ca ceilalti zece zimbri din rezervatie sunt monitorizati acum, ei fiind mutati in tarcuri de carantina, iar Rezervatia Hateg-Slivut este inchisa.

Celalalt focar de boala limbii albastre a fost confirmat intr-o gospodarie din Petrosani.

Ca urmare, DSVSA Hunedoara a delimitat zone de control pe o raza de 20 de kilometri, de protectie pe 100 de kilometri si de supraveghere pe 150 de kilometri, inclusiv zona de protectie. Specialistii DSVSA vor face inspectii clinice periodice la animalele din zona de control a focarelor, la bovine, ovine, capre si zimbri. Animalele pot fi transportate numai cu avizul DSVSA.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor informa, in urma cu o saptamana, ca 21 animale au murit in Romania din cauza bolii limbii albastre, aceasta afectand in prezent 935 de animale din 158 de comune.

Primul caz de boala limbii albastre in Romania a fost diagnosticat in 22 august, in judetul Buzau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *