Bogatiile minerale ale regiunii arctice – sursa unui conflict mondial

Bogatiile minerale ale regiunii arctice - nasterea unui conflict mondial

Publicata de curand, o harta a potentialelor rezerve de petrol si gaz indica faptul ca aproape 30% din gazul neexploatat al lumii si 13% din petrol zac sub apele de la Polul Nord. Sute de milioane de barili de petrol si miliarde de metrii cubi de gaz stau neatinse in cercul arctic, unde, pana acum, gheata permanenta a impiedicat forarea.

Acest raport da nastere in continuare unei competitii mondiale pentru minerale, turism si drepturi de navigare in aceasta regiune. Explorarea si forarea pentru petrol si gaz au fost facilitate de schimbarile climatului care au fortat gheata sa se retraga, iar toate tarile din apropierea Polului Nord se lupta pentru drepturi asupra resurselor naturale. „Ne place sau nu, limitarea explorarii, combinata cu dezvoltarea tehnologica, face ca regiunea arctica sa fie din ce in ce mai atractiva pentru dezvoltare”, a declarat Paul Berkman de la Institutul de Cercetare Polara Scott in cadrul Universitatii Cambridge.

Rusia si-a reclamat drepturile in acest sens catre Natiunile Unite in anul 2001, dar cererea a fost contestata de Canada, Danemarca, Norvegia si Statele Unite ale Americii. In 2007, marinarii rusi au utilizat un submarin pentru a plasa un steag pe fundul marii intr-o zona care fusese reclamata si de Danemarca, datorita suverinatitatii asupra Groenlandei. Acum aproximativ o luna, Rusia a declarat ca este dispusa sa-si utilizeze fortele armate pentru a-si proteja drepturile de la Polul Nord.

Harta contine diverse evaluari ale regiunii ce apartin multor tari diferite si care aduc la lumina primele informatii legate de aceasta regiune. Aceasta indica faptul ca marea parte a rezervelor de petrol poate fi gasita in zona superficiala a apei si ca pot fi aproximativ 90 de milioane de barili de petrol. Ca si comparatie, la sfarsitul anului 2007, rezervele de petrol ale lumii erau de 1.238 de milioane de barili, iar consumul anual a fost de aproape 30 milioane de barili.

Donald Gautier de la Inspectoratul Geologic al Statelor Unite, care a condus o echipa de cercetatori pentru editarea hartii, a declarat ca aceste cantitati de petrol sunt relativ mici fata de productia mondiala totala. „Cred ca ar trebui sa fim rezervati in a trage concluzia ca va putea sa extinda productia mondiala pe o perioada de 3 ani”, a declarat Gautier.

In ceea ce priveste gazul natural, lucrurile stau diferit. „Gazul este concentrat pe teritorul Rusiei si ei sunt deja cei mai mari producatori mondiali de gaz”, a mai adaugat acesta. „Aceste descoperiri sugereaza faptul ca strategia de control a resurselor de gaz din lume ar putea fi extinsa.”

Un mod de a rezolva problema confruntarii intre state ar fi focalizarea pe interesele comune ale regiunii, cum ar fi protectia mediului inconjurator si pace. Insa, se pare ca nici un forum pentru dialog international nu a fost dezvoltat pentru aceasta problema.

Echipa Statelor Unite a produs aceasta harta prin adunarea datelor geologice, obtinute de oameni de stiinta din Germania, Canada, Danemarca si Norvegia.

Prin cartografierea rocilor sedimentare, care reprezinta cel mai consistent tip de roca prin petrol sau gaz, si prin compararea acestor roci cu depozitele de combustibil dovedite deja, cercetatorii au fost capabili sa evalueze resursele din regiunea arctica.

Gautier a declarat ca harta a fost doar o estimare timpurie a mineralelor Polului Nord. „Tot ce am facut a fost pentru a scoate la lumina cea mai buna informatie geologica posibila”.

Sursa: The Guardian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *