Bomba cancerigena la doi pasi de Iasi

Bomba cancerigena la doi pasi de Iasi
Bomba cancerigena la doi pasi de Iasi

Un peisaj macabru, care taie respiratia, acopera de ani buni o zona intinsa, aflata la cativa pasi de casele iesenilor • Depozitul de la Tomesti a devenit o adevarata bomba cancerigena ce poate lovi grav sanatatea a sute de mii de oameni • Autoritatile au lasat substantele toxice sa se infiltreze in sol si in panza freatica, iar poluarea se extinde continuu, prin reteaua de apa, la voia intamplarii si fara ca cineva sa ia masuri • UE a interzis autoritatilor sa mai depoziteze deseuri la Tomesti, groapa fiind declarata “neconforma” • Zilnic, masini pline varsa gunoaiele stranse din oras in locul care acum trebuia sa fie acoperit de gazon si arbusti • Autoritatile au “investit” deja 3,7 milioane de euro pentru inchiderea gropii

Sanatatea iesenilor poate fi grav afectata din cauza unei imense gropi de gunoi de care autoritatile iesene nu s-au ingrijit sa o neutralizeze, asa cum au fost obligate de Uniunea Europeana. Conform normelor impuse, depozitul de la Tomesti nu mai trebuia folosit inca din 2009, dar gunoaiele care se gasesc la tot pasul pe o suprafata de 20 ha fac ca peisajul luncii Bahluiului sa fie unul dezolant.

Cand mergi pe drumul principal, totul pare curat si in regula. Insa, atunci cand ajungi in spatele depozitului, tone de gunoaie stau chiar in afara portiunii imprejmuite. Aici, o retea foarte densa de ape se intinde pe campie, iar apa care se scurge fara intrerupere are o nuanta de negru-verzui din cauza poluarii cu levigat, o substanta foarte toxica, ce provine de la gunoaie. La doar cativa metri de groapa, trec si albiile raurilor Bahlui si Vamasoaia, iar controalele facute de Apele Romane au aratat ca apa este poluata cu levigat. Pentru “inchiderea” depozitului Tomesti s-au cheltuit deja 3,7 milioane de euro, insa lucrurile arata aproape la fel ca in 2009.

Substantele toxice se infiltreaza in sol si in panza freatica

Uniunea Europeana a obligat toate statele membre sa inchida gropile de gunoi neconforme. Acest lucru se intampla in 2009. Tonele de gunoaie si apele negre din preajma depozitului arata ca autoritatile au avut cu totul alte griji. “Depozitul de deseuri nu dispune de un sistem de evacuare a gazelor si nici de un sistem de colectare a levigatului”, se arata in raportul Administratiei Nationale Apele Romane.

“Apa asta neagra (poluata cu levigat – n.r.) vine de la ploaia care cade peste gunoaie si se scurge in afara. Vine pe canale si se scurge in pamant. Nu exista un bazin in care se strange apa”, spune un muncitor Salubris de la groapa de gunoi.
Pe o distanta de cativa kilometri in afara gropii, gunoaiele flutura in vant. Desi oficial, este declarata inchisa, aici se gasesc si deseuri noi. Spre exemplu, o revista auto scoasa pe piata in 16 august 2013. “N-am aruncat-o noi aici. Mai ia vantul gunoaie din groapa si le aduce aici, asa se aduna pe camp”, a mai spus angajatul Salubris. Depozitul trebuia imprejmuit cu gard din panouri bordurate de 2,4 m, dar acest lucru nu s-a intamplat. Gardul este ingropat printre gunoaie, la fel si stalpii de electricitate.

Directorul Salubris trece printre gunoaie cu Nissan Navara

In timp ce reporterii BUNA ZIUA IASI discutau cu muncitorii din zona si filmau poluarea care domneste peste lunca raului Bahlui, directorul Salubris a aparut din senin, pe drumul ce trece printre gunoaie, la volanul luxosului Nissan Navara. Acesta le-a dat indicatii subalternilor sai sa nu colaboreze cu reprezentantii presei. Intrebat care sunt masurile luate pentru neutralizarea depozitului de gunoi, acesta a raspuns foarte vag.

“Se face o licitatie la nivelul Consiliului Judetean”, a raspuns Ioan Apostol. Apoi, vizibil deranjat de prezenta reporterilor BUNA ZIUA IASI, Apostol a inchis portiera si geamurile masinii 4×4 si a accelerat spre campul pustiu, fara o destinatie anume.

Dupa cateva ore de la acest episod, reporterii BZI au fost invitati de acelasi Ioan Apostol la biroul sau pentru o discutie intre patru ochi. Acesta recunoaste ca exista o mare problema la groapa de gunoi si a incercat sa explice ca a muncit enorm si ca s-au cheltuit multi bani incercand sa neutralizeze depozitul de la Tomesti. Insa, potrivit acestuia, cei care se fac vinovati sunt reprezentantii Guvernului, pentru ca nu au dat fonduri pentru acest lucru.

“Noi aveam proiectul pentru inchiderea gropii facut inca din 2009, iar 75 la suta din fonduri trebuiau sa vina de la Guvern, restul de la Primaria Iasi. Dar in 2010 a venit criza economica si ni s-a transmis ca nu mai sunt bani. Eu sunt judecat acum de ce nu am facut mai mult. Dar daca primeam fondurile necesare, groapa ar fi fost deja acoperita cu gazon si nu mai purtam aceasta discutie. Am cheltuit fonduri importante sa tinem situatia sub control, desi noi nu mai suntem proprietari acolo. Terenul a fost transferat catre Consiliul Judetean, pentru ca ei au primit fonduri de la UE, iar pe 20 decembrie, firma germana care a castigat licitatia va prezenta proiectul pentru continuarea lucrarilor de inchidere a depozitului. Acum, ce rost are sa mai cheltuim bani, cand pe 20 decembrie vine compania germana sa faca lucrarile?”, a spus Ioan Apostol, directorul general al Salubris SA.

Autoritatile inchid ochii la poluarea mediului inconjurator

Poluarea apei si a solului se face mai ales prin levigat (lichidul scurs in urma proceselor biochimice), care, in lipsa unui strat izolator, se infiltreaza in sol si polueaza apele panzelor freatice. Aceste poluari pot fi atat de puternice, incat impiedica cresterea plantelor.

Masinile de gunoi transporta in continuare deseuri la Tomesti, insa cei de la Salubris sustin ca acestea sunt inofensive pentru mediul inconjurator. “In conformitate cu procesul-verbal de sistare a depozitului, semnat de autoritatile de control, Primaria Iasi si Salubris, la Tomesti se mai pot depozita doar deseuri din constructii si demolari si pamant, in vederea folosirii acestora la operatiunile de inchidere, conform proiectului tehnic existent”, este raspunsul oficial din partea Salubris SA.

Administratia Nationala Apele Romane, prin ABA Prut-Barlad, s-a sesizat ca raul Vamasoaia a fost poluat cu levigat. Totul s-a rezumat insa la o atentionare trimisa catre Salubris, fara ca cineva sa fie tras la raspundere. Firma municipalitatii a inceput atunci sa transporte catre statiile de epurare de la Tutora si cele de la ApaVital intre 50 si 100 mc de levigat lunar, dar cantitatea de apa curatata este insignifianta, pe langa bazinele imense de levigat care s-au format in lunca Bahluiului.

Cei 3,7 milioane de euro cheltuiti pentru neutralizarea gropii parca s-au transformat si ele in gunoi. Deoarece autoritatile locale nu iau masuri pentru indepartarea poluarii de la marginea Iasului, cotidianul BUNA ZIUA IASI va sesiza Agentia Europeana de Mediu si alte organe abilitate, in speranta ca mediul natural din jurul orasului va fi salvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *