Borbely il contrazice pe Basescu: Nu e necesar un aviz al CE pentru Rosia Montana

Borbely il contrazice pe Basescu: Nu e necesar un aviz al CE pentru Rosia Montana
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, sustine ca pentru avizarea proiectului Rosia Montana nu este necesar vreun aviz special din partea Comisiei Europene, contrazicandu-l astfel pe seful statului.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Sulina, ca proiectul de la Rosia Montana „trebuie facut”, pentru ca Romania are nevoie de el, „dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor”, seful statului adaugand ca acest proiect nu poate fi pornit fara avizul Comisiei Europene.

„Conform prevederilor si directivelor UE si ale Conventiei de la Espoo, nu ne trebuie un aviz special din partea Comisiei Europene, ci trebuie doar sa aplicam aceste prevederi (etapele speciale de avizare, n.r.)”, a declarat ministrul Mediului pentru Mediafax, rugat sa comenteze declaratiile facute joi pe aceasta tema de presedintele Traian Basescu.

Borbely a facut o serie de precizari referitoare la politica reprezentantilor Comisiei Europene fata de proiectele miniere pe baza de cianuri.

„In legatura cu atitudinea Comisiei Europene privind tehnologia cianurii, desi exista o rezolutie a Parlamentului European in care acesta cere Comisiei Europene sa analizeze aceasta procedura si sa vina cu o propunere de tehnologii mai bune, in momentul de fata – si am vorbit de doua ori cu Janez Potocnik, comisarul pentru mediu – Comisia are urmatorul punct de vedere: pana nu vor fi gasite tehnologii mai bune decat cea cu cianura – si in momentul de fata nu exista – trebuie ca statele, in avizarea acestui gen de proiecte, sa ceara si sa aplice permanent cele mai bune practici”, a mai declarat Borbely pentru sursa citata.

Referindu-se la ce inseamna de fapt „cele mai bune practici” in mineritul cu cianuri, ministrul a explicat: „Eu am cerut doua chestiuni – sa se reduca procentul de cianura pana la un nivel care sa nu mai fie poluant pentru natura si sa se dea banii pentru renaturare, aproximativ 160 de milioane de dolari, in primii ani de exploatare si nu in ultimii. Investitorul a fost, in principiu, de acord cu ambele solicitari, ramane sa le discutam punctual, concret”.

Oficialul guvernamental a tinut sa precizeze ca toate cele stabilite „vor fi trecute” in avize, astfel incat sa existe mecanisme de sanctionare in cazul in care intelegerile nu sunt respectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *