Borbely: Vom relua evaluarea proiectului de la Rosia Montana in functie de certificatul de urbanism

Analiza tehnica a proiectului minier se va face respectand legile Uniunii Europene, a declarat ministrul Mediului.Rosia Montana

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, intr-o emisiune la TVR 1, ca procedura de evaluare a proiectului minier de la Rosia Montana se va relua, potrivit prevederilor legale, in momentul in care compania Rosia Montana Gold Corporation va obtine un certificat de urbanism valabil.

„In momentul de fata proiectul e oprit pentru ca nu exista un certificat de urbanism valabil, cand vom avea unul nou vom relua procedura de evaluare. (…) Am sa ma duc la Rosia Montana impreuna cu Kelemen Hunor, Ministrul Culturii, cel tarziu la inceputul lunii aprilie, ca sa vad la fata locului. Dansii (compania – n.r.) daca vin cu un certificat de urbanism valabil, atunci trebuie sa pornim procedura de evaluare, conform tuturor procedurilor legale. Dumnealor o sa vina cu acea documentatie, 11 mii de pagini sau 18 mii de pagini – vom revedea cele patru capitole care au fost deja discutate, celelalte nu – si vom analiza, este un colectiv de analiza tehnica”, a spus ministrul Borbely, marti, intr-o emisiune la TVR 1.

Ministrul Borbely a dat asigurari ca analiza tehnica a proiectului minier se va face cu respectarea legislatiei europene in domeniu. „In ce priveste problema tehnica, eu nu pot sa spun altceva: exista o legislatie europeana in Romania, acceptata de UE, si trebuie respectata. Problema de fond e ca orasul sau localitatea deja s-a mutat de acolo – si asta este, este dupa parerea mea, responsabilitatea statului roman – iar eu nu pot sa fac altceva decat sa ma asigur ca proiectul respecta toate prevederile legale si in al doilea rand, sa clarificam ce se intampla dupa ce se termina exploatarea, daca porneste proiectul. Eu trebuie sa am garantia si banii depusi, ca sa se inchida acel perimetru. In rest, polueaza si acum aceasta mina, din pacate, ceva trebuie facut. (…)”, a declarat Laszlo Borbely.

In ceea ce priveste tehnologia folosita pentru extragerea si prelucrarea aurului, care presupune folosirea de cianuri, ministrului Borbely a spus ca aceste proceduri nu sunt interzise in UE si ca statul roman si-a asumat aceasta raspundere.

„Statul a dat si licenta acestui investitor si nu a fost foarte fair in a merge mai departe, ci a lasat totul de izbeliste. (…) Daca statul roman decide si da o licenta unui investitor, atunci a decis ca se va face minerit aurifer in acea zona. Cealalta problema este cu ce procedura se face mineritul. Atata timp cat nu este interzisa, la nivelul Uniunii Europene, exploatarea pe baza de cianura, atunci statul roman si-a asumat aceasta raspundere, ca acolo se poate face minerit si pe baza de cianura, pana cand acel investitor vine si da garantiile necesare, evident. (…)”, a afirmat Borbely, care a adaugat ca intentioneaza sa faca o vizita in Suedia, unde se extrag anual 4,5 tone de aur prin aceleasi proceduri, pentru a vedea cum functioneaza o mina pe baza de cianuri.

In prezent, proiectul de la Rosia Montana este stopat din cauza faptului ca Ministerul Mediului a suspendat, in anul 2007, procedura de analiza a studiului de impact, invocand lipsa unui certificat de urbanism.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *