Botosani: Pubele improvizate impotriva amenzilor

Oficialii din administratie spun ca nu-si permit sa cumpere ghene ecologice si ca sunt nevoiti sa le confectioneze la serviciu.pubele improvizate

Scolile, primariile, spitalelele si celelalte institutii publice sunt obligate din august sa colecteze selectiv deseurile, altfel risca amenzi de pana la 10.000 de lei. Desi costurile de inchiriere a pubelelor nu sunt mari (intre 6 si 10 lei lunar de pubela), multi dintre sefii institutiilor publice din Botosani spun ca nu-si mai permit cheltuiala. Acestia se arata decisi insa sa improvizeze, folosind cutii de carton, saci de plastic colorati sau alte recipiente confectionate pentru a tine locul pubelelor-eco.

Pungi in trei culori
In unele institutii, angajatii si-au pus mintea la contributie si au venit cu improvizatii care sa nu se simta la buzunare.”Pentru a reduce costurile, noi vom folosi pubele doar la intrare. In interiorul institutiei, pe fiecare palier si in birouri, ne-am gandit sa folosim pungi in trei culori: pentru hartie si carton, pentru PET-uri si pentru sticla”, a spus Rodica Zelinca, comisar-sef la Garda de Mediu Botosani. Altii profita de mana de lucru pe care o au la indemana. Spre exemplu, la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Botosani containerele vor fi confectionate de persoane cu dizabilitati.

„Vom incerca sa improvizam, sa depozitam in cutii de carton inscriptionate si confectionate la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala, unde s-au realizat tot felul de lucruri deosebite in ultimele luni prin refolosirea unor materiale”, a precizat Liviu Radasanu, seful DGASPC Botosani. Singura institutie publica care de ani de zile colecteaza selectiv deseurile este Agentia pentru Protectia Mediului (APM).

„Noi am inceput sa colectam separat deseurile in urma cu cinci ani, ca si o masura proprie a institutiei, nefiind obligati sa facem asta. Ne-am dorit sa contribuim la imbunatatirea mediului inconjurator si, in acelasi timp, sa fim un exemplu pentru cei din jur”, a spus Eugen Mateciuc, sef serviciu Implementare Politici de Mediu din cadrul APM Botosani.
Pentru preluarea deseurilor si valorificarea acestora, institutiile vor trebui sa incheie contracte cu una dintre cele cinci societati de tip REMAT din Botosani sau cu firma de salubrizare Urban Serv.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *