Braconajul piscicol, activitatea ilegala cea mai sanctionata din Parcul Natural Lunca Muresului

Cele mai multe sanctiuni aplicate, anul acesta, in Parcul Natural Lunca Muresului, situat in vestul Romaniei, in judetele Arad si Timis, au fost pentru braconaj piscicol, o parte dintre cei care au pescuit ilegal fiind acum cercetati penal, transmite corespondentul NewsIn.
braconaj piscicol
Conform administratiei Parcului, braconierii au folosit diferite metode pentru a pescui ilegal in apele raului Mures. Directorul Parcului Natural Lunca Muresului, Ovidiu Pirv, a spus, vineri, ca si in aceasta saptamana au fost prinse trei persoane care pescuiau ilegal, in perioada de prohibitie.

„Braconierii au fost surprinsi de o patrula de jandarmerie si un angajat al ariei protejate, pescuind cu trei crasnice, denumite in zona -cantare-, pe Mures, in aval de localitatea Felnac. Acestora li s-au intocmit procese-verbale de contraventie si le-au fost confiscate aceste unelte. Acestea se adauga multitudinilor de procese-verbale intocmite in urma actiunilor de patrulare impreuna cu jandarmii aradeni, cu barca sau pedestru pe malurile raului Mures, in cursul acestui an. Braconajul piscicol a fost cea mai sanctionata activitate ilegala din Parcul Natural Lunca Muresului in anul 2009”, a declarat Ovidiu Pirv.

Directorul Parcului Natural Lunca Muresului a mai spus ca, in urma actiunilor desfasurate impreuna cu Jandarmeria, au fost intocmite procese verbale de contraventie, precum si dosare penale, in cele mai multe cazuri pentru braconajul piscicol si mai putin pentru taieri ilegale si transport de lemne fara forme legale.

„De multe ori, au fost realizate nu numai actiuni de patrulare, ci chiar pande pe timp de noapte, pentru a surprinde contravenientii, care uneori traverseaza raul Mures cu barcile si efectueaza taieri de arbori pe insulele Muresului, transportand apoi materialul lemnos cu barci fara motor la maluri. Tot pe aceste insule sunt ascunse uneori diferite uneltele ilegale de pescuit, care sunt folosite doar dupa lasarea intunericului”, a precizat Parv.

Conducerea Parcului Natural Lunca Muresului mai sustine ca, desi actiunile de patrulare sunt executate aleatoriu, doar in unele cazuri la sesizari primite, nu toti braconierii pot fi depistati sau opriti. „Mai sunt braconieri care pescuiesc ilegal, folosind curent electric si care se deplaseaza cu masini de teren pana la malul Muresului, acestia fiind foarte abili si extrem de rapizi, reusind sa dispara imediat. De asemenea, detin barci pneumatice cu motor pe care le pun rapid pe apa si efectueaza acest tip de braconaj piscicol, care nu face diferenta intre speciile de pesti sau marimea lor. Totodata mai precizez faptul ca, activitatea de braconaj piscicol care exista si in zona ariei protejate s-a diminuat foarte mult in ultimii doi ani”, a declarat Ovidiu Parv, directorul Parcului Natural Lunca Muresului.

Parcul Natural Lunca Muresului este situat in vestul Romaniei, in judetele Arad si Timis, si are o suprafata de 17.455 hectare. Lunca Muresului Inferior este un ecosistem tipic de zona umeda, cu ape curgatoare si statatoare, cu paduri aluviale, galerii de salcii si plopi, precum si zavoaie si sleauri de campie, important loc de cuibarire si pasaj pentru circa 200 de specii de pasari, multe dintre ele fiind sub un regim strict de protectie pe plan international.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *