Brailenii produc 180 de tone de deseuri zilnic

Zilnic locuitorii municipiului Braila genereaza o cantitate medie de 180 de tone deseuri menajere care sunt eliminate la depozitul ecologic. tinand cont de compozi]ia medie a deseurilor – 11% hartie si carton, 6% sticla , 10% plastic, 5% metale, 8% textile, 60% biodegradabile – se poate face un calcul simplu privind cantitatea de deseuri care ar putea fi reciclata, evitand astfel depozitarea acestora.
Potrivit angajamentelor asumate de Romania prin aderarea la Uniunea Europeana, pana in anul 2013 cantita]ile de deseuri depozitate vor trebui reduse la 50% din cantitatea din anul 1995.
Acest lucru se poate realiza doar daca si in jude]ul nostru se va implementa sistemul de colectare selectiva a deseurilor.
In acest sens, autorita]ile publice locale au obliga]ia de a asigura colectarea selectiva prin dotarea cu containere specifice fiecarui tip de deseu.
In condi]iile in care aceste puncte de colectare amenajate corespunzator vor exista, responsabilitatea popula]iei va consta in utilizarea corespunzatoare a containerelor, contribuind la crearea unei societa]i bazate pe reciclare in vederea utilizarii eficiente a resurselor.
Avantajele reciclarii deseurilor de hartie si carton, de exemplu, sunt multiple. Astfel, o tona de maculatura salveaza cinci arbori cu o vechime de 80-100 ani sau aproximativ 5 metri cubi de masa lemnoasa necesara fabricarii. In ceea ce priveste reducerea poluarii, apele reziduale de la prelucrarea maculaturii au o incarcare de 3 – 4 ori mai mica decat cele rezultate de la fabricarea celulozelor, iar ca ca economie de energie: ob]inerea hartiei prin prelucrarea maculaturii se realizeaza cu consumuri energetice de 2 – 3 ori mai reduse dacat in cazul folosirii fibrelor celulozice.
In direc]ia educa]iei ecologice si pregatirii popula]iei pentru implementarea sistemului de colectare selectiva, Agen]ia pentru Protec]ia Mediului Braila a organiza, in parteneriat cu Direc]ia Silvica Braila si elevi de la mai multe scoli din municipiul Braila o ac]iune de ecologizare prin colectare selectiva a deseurilor din padurea din zona limitrofa sta]iunii Lacu Sarat, cu sprijinul firmei SC Recumed SRL, care va pune la dispozi]ie containere pentru colectarea deseurilor si va asigura transportul si valorificarea acestora. (A.B.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *