Brasov: Masuri pentru salvarea unei importante rezervatii naturale

Subprefectul Ciprian Bancila s-a intalnit astazi cu presedintele Asociatiei EPAL-RO ECO Protection Activities&Learning (ONG care a devenit custodele sitului Natura 2000 Avrig-Scorei-Fagaras), Iuliu Miklos, si cu primarii celor cinci localitati din judet pe raza careia se intinde aceasta arie de protectie speciala avifaunistica.interiorul rezervatiei

Potrivit HG 1.284/2007, acest sit se intinde atat la nivelul judetului Brasov, cat si pe raza judetului Sibiu, de o parte si de alta a cursului raului Olt si ocupa 4% din comuna Beclean, 1% din municipiul Fagaras, 3% din teritoriul localitatii Ucea, 3% din Vistea si 7% din Voila. In acest areal traiesc 29 de specii de pasari protejate, iar aria de protectie avifaunistica este tranzitata de 86 de specii prevazute in Conventia asupra pasarilor migratoare. In plus, doua dintre tipurile de pasari intalnite aici sunt specii periclitate la nivel global. In perioada de migratie, situl, cu o suprafata totala de 2.788 ha, adaposteste peste 20.000 de exemplare de pasari de balta.

Custodele sitului Natura 2000 a anuntat ca in perioada urmatoare va demara procedurile pentru delimitarea exacta si cartografierea sitului, cu scopul elaborarii planului de management necesar administrarii si prezervarii zonei. Potrivit formularului standard care descrie aria de protectie avifaunistica, acest gen de masuri sunt necesare in contextul in care in zona se produc incendieri ale stufarisului, cu efecte nefaste asupra speciilor protejate, se practica vanatoarea neautorizata, iar pe luciul de apa se formeaza acumulari de peturi si deseuri menajere.

Subprefectul Ciprian Bancila a pledat pentru elaborarea planului de management in parteneriat cu administratiile locale, astfel incat sa se stabileasca foarte clar zonele unde se impune introducerea unui regim de protectie strict si zonele de dezvoltare durabila, unde se pot derula activitati ce nu aduc prejudicii mediului inconjurator: „Acest lucru nu inseamna ca dezvoltarea zonei va fi afectata. Din contra, aici se vor putea derula proiecte cu finantare europeana care sa puna in valoare potentialul natural si activitati de ecoturism. Este nevoie de un parteneriat real, transparent, intre custode si administratiile locale, care va aduce beneficii comunitatilor si va contribui la protejarea mediului”.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *