Brasovul are cea mai moderna statie de sortare a gunoiului

Brasovul are cea mai moderna statie de sortare a gunoiului

Statia a fost inaugurata ieri, in prezenta autoritatilor si a partenerilor italieni de la SC Fin-Eco SA, care administreaza depozitul ecologic

Depozitul ecologic din Brasov dispune de astazi de o statie de sortare a deseurilor, catalogata de autoritati drept „cea mai moderna din tara”. Statia a fost inaugurata ieri, in prezenta autoritatilor locale si judetene, si bineinteles a partenerilor italieni de la SC Fin- Eco SA, care administreaza depozitul ecologic. „Aceasta investitie insemna foarte mult pentru Brasov. De altfel, ea trebuia facuta mai demult, sintem in intirziere fata de programul stabilit initial, insa pina la urma este bine ca s-a realizat. Intram si noi in rindul tarilor civilizate sub aspectul selectarii si reciclarii deseurilor, este doar o etapa dintr-un proiect investitional mult mai mare, care va evita pe viitor situatii de genul celei de acum doua luni, cind pompierii s-au luptat cu incendiul de pe groapa de gunoi. Exista si alte efecte benefice, in sensul ca o parte a materialelor rezultate pot fi utilizate pentru anumite necesitati ale orasului, inclusiv din punct de vedere energetic. Municipalitatea este asociat in acest proiect Este bine pentru ca este cea mai moderna instalatie de acest tip din tara, si asta inseamna ca Brasovul nu este numai cel mai frumos oras din Romania, ci va fi probabil si cel mai verde”, a declarat primarul George Scripcaru.

Investitie de 3,4 milioane de euro

Potrivit reprezentantilor Fin-Eco, statia de sortare si tratare a deseurilor municipale este a doua etapa de completare a sistemului integrat de gestionare a deseurilor. Ea are o capacitate de prelucrare de 30 tone/ora si cuprinde un sistem complex de utilaje, care preia, toaca, transporta si (pre)selecteaza deseurile, le separa de substantele umede, aduce deseurile reciclabile (cu exceptia feroaselor) la o cabina unde sortarea finala se realizeaza manual, apoi baloteaza deseurilor recuperabile. Sistemul are si o instalatie de filtrare a aerului pentru eliminarea prafului rezultat in urma fazei de prelucrare si manipulare a deseurilor. Statia a fost construita cu o investitie de 3.450.000 euro, din care 1.400.000 euro reprezinta finantare din Fondul pentru Mediu. „Aceasta investitie este foarte importanta pentru mediu, pentru ca este cea mai mare statie de sortare de la nivelul judetului Brasov. Mai exista una la Prejmer, de dimensiuni mai mici, si se preconizeaza construirea a inca doua, una la Risnov si una in zona Fagaras. Aceasta este insa functionala si va prelungi durata de exploatare a celor sase celule pentru depozitarea deseurilor care se exploateaza in aceasta loctie si implicit se vor recicla deseurile provenite din aceasta sortare”, a declarat Ciprian Bancila, directorul Agentiei de Protectie Mediului Brasov. Instalatia este conforma cu directivele si legislatia regionala, nationala si europeana in domeniu si va asigura separarea fractiei (partii) umede, destinata depozitarii, de cea uscata recuperabila, prelungindu-se astfel perioada de viata a depozitului. Fractia umeda, prin depozitare, va conduce la marirea cantitatii de biogaz, devenind astfel sursa de energie regenerabila. La rindul ei, fractia uscata este supusa procesului de separare si recuperare a deseurilor reciclabile – metale feroase, hirtie, carton, plastic. Acestea vor fi balotate cu ajutorul presei, pentru a fi ulterior transportate catre procesatori. Astfel, vor reintra in circuitul de productie ca materii prime secundare, ducind la minimizarea utilizarii resurselor primare, in special a celor neregenerabile. Din cantitatea uscata recuperata, partea care nu va fi reciclata va fi destinata arderii, fiind astfel valorificata energetic. „Este a doua etapa a investitiei noastre la Brasov. Investitia este de 3,4 milioane de euro, plus inca 400.000 de euro pentru statia modulara de epurare care va trata levigatul rezultat in urma procesului de depozitare. Obiectivul este managementul deseurilor si valorizarea la maximum a deseurilor de plastic, hirtie sau aluminiu. Aici lucreaza deocamdata 45 de persoane, locurile de munca fiind nou-create”, a declarat Giuliano Lombrici, administrator delegat Fin Eco SA.

Instalatie pentru captarea biogazului

Anul viitor va fi construita si o instalatie de captare a biogazului rezultat din depozitarea de substante organice. Potrivit specialistilor Fin-Eco, in depozitul zonal Brasov au fost depuse, incepind din 2004, aproximativ 125.000 tone de deseuri pe an. Sint prevazute cantitati similare de deseuri depozitate anual pina in 2013, care, in urma procesului de fermentare anaeroba vor genera un volum important de biogaz. Acesta urmeaza a fi captat si dirijat spre exterior, cu scopul de a evita acumularile periculoase in interiorul masei de deseuri. In scopul utilizarii acestei productii anuale de biogaz, se intentioneaza amplasarea unei statii de captare si a unei instalatii de conversie energetica alcatuita din 8 cogeneratoare, pentru o putere instalata totala de 2,4 MW.

Depozit pentru 25 – 35 de ani

– Depozitul ecologic Fin-Eco se afla la iesirea din Brasov, in partea sudica a orasului, si se intinde pe o suprafata de 30 hectare. Exploatarea se face in 6 celule, succesiv. Prima a devenit operationala in luna mai 2005, si-a incheiat perioada de utilizare, iar in prezent este in curs de exploatare cea de-a doua celula. Lucrarile de constructie si impermeabilizare a primei celule a depozitului au insemnat o investitie de 1.700.000 euro, iar celula a doua a fost construita in perioada 2009 – 2010, cu o investitie de 3.500.000 euro, avind o capacitate de 1.000.000 tone si o durata de viata estimata de 7 ani. Inchiderea primei celule (2010-2011) aduce o investitie de 700.000 euro.
Depozitul face parte dintr-un sistemul integrat de management al deseurilor, care a beneficiat de aprobarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, detinind autorizatie integrata de mediu. Proiectul global include depozitul ecologic cu celula 1 si celula 2, statia modulara de epurare si statia de tratare a deseurilor, realizate cu o investitie de 9.500.000 euro, o instalatie de recuperare energetica a biogazului care se va finaliza in 2011 si o platforma pentru deseuri inerte. Pentru dimensionarea depozitului ecologic, s-au luat in considerare localitatile care utilizau vechile depozite de deseuri, neconforme actualelor norme de mediu, dar si alte localitati interesate, care vor utiliza pentru depozitarea temporara a deseurilor statii de transfer. Depozitul este proiectat pentru un numar de 450.000 locuitori, pentru o perioada de viata de 25 de ani in conditii de depozitare a deseurilor nesortate si 35 ani in conditii de aplicare a managementului integrat al deseurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *