Brasovul devine primul „smart city” din tara, prin montarea iluminatului inteligent si a butoanelor de panica

    S?pt?mâna European? a Mobilit??ii la Bra?ov
    Brasovul devine primul „smart city” din tara, prin montarea iluminatului inteligent si a butoanelor de panica
    Brasovul devine primul „smart city” din tara, prin montarea iluminatului inteligent si a butoanelor de panica

    Primaria Brasov a dat astazi ordinul de incepere a lucrarilor de modernizare a sistemului de iluminat public si cresterea sigurantei pe strazile din municipiul Brasov.

    Proiectul face parte dintr-un concept mai amplu, „smart city”,

    adoptat de mai multe orase din Uniunea Europeana, care prevede o strategie de dezvoltare urbana unitara bazata pe astfel de sisteme moderne.

    Cine sunt castigatorii lucrarilor

    Castigatorul licitatiei, care a fost de altfel si singurul ofertant, este firma Flash Lighting Services SA din Bucuresti (societatea care administreaza reteaua de iluminat public din municipiul Brasov), care a depus oferta in asociere cu firma Flash Net din Brasov, care de altfel a implementat un proiect pilot de telegestiune a iluminatului public in municipiu, dar si reteaua wireless municipala din Brasov. Oferta de pret a fost de 7,7 milioane de lei, fara TVA, fata de valoarea estimata de edili de 7,94 milioane de lei, fara TVA.

    Proiectul prevede implementarea unui sistem integrat de telegestiune a iluminatului public si a a unui sistem de supraveghere video in zonele de risc de pe domeniul public al municipiului, precum si imbunatatirea capacitatii de reactie si interventie a organelor publice cu atributii in domeniul sigurantei si ordinii publice, prin crearea unui dispecerat centralizat de monitorizare. Lucrarile vor incepe cat mai curand, tinand cont ca proiectul are o perioada de implementare de 17 luni.

    Becurile vor arde mai putin in intervalul 1.00 – 5.00

    Sistemul de telegestiune va oferi posibilitatea controlului interactiv al iluminatului public, respectiv reglarea intensitatii luminii prin programare automata (dimming). Sistemele vor fi amplasate pe 10.481 de stalpi de pe 399 de strazi, unde intensitatea becurilor va scadea in intervalul orar 1.00 – 5.00.

    Exceptie de la regula o fac intersectiie, sensurile giratorii, trecerile la nivel cu calea ferata, aleile si zonelor pietonale, parcurile si zonele de agrement, pasajele subterane si supraterane auto, unde intensitatea becurilor nu va scadea tocmai pentru ca sa nu existe riscul aparitiei unor fenomene infractionale, dar si pentru o mai buna vizibilitate in trafic. Edilii estimeaza ca se vor face economii de cel putin 10% la facturile de energie electrica platite pentru iluminatul public.

    Sistemul integrat de securitate in zonele de risc din municipiul resedinta de judet va cuprinde un numar de 42 de camere video de supraveghere amplasate pe stalpii de iluminat stradal, impreuna cu butoanele de panica de unde se vor putea initia apeluri de urgenta si suport video live. Camerele vor fi conectate la dispeceratul Primariei, astfel ca in cazul unei situatii de urgenta echipajele vor putea ajunge intr-un timp foarte scurt la locul cu pricina.

    „Este un proiect important pentru noi, mai ales ca inseamna cresterea calitatii iluminatului pu-blic, prin faptul ca se vor obtine in-formatii in timp real privind dis-functionalitatile din sistem. Astfel, se va putea interveni in cel mai scurt timp pentru remedierea defec-tiunilor. De asemenea, costurile vor fi reduse prin diminuarea valorii facturilor de energie electrica, dar si prin cresterea duratei de functionare a corpurilor de iluminat. Nu trebuie sa uitam ca proiectul are si o componenta ce presupune siguran-ta cetateanului, prin instalarea ca-merelor de supraveghere si a butoanelor de panica. Sunt zone intens circulate si unde exista riscul aparitiei unor incidente. In acest mod, atat brasovenii, cat si turistii se vor simti in siguranta”, a precizat primarul George Scripcaru.

    Camerele video si butoanele de panica vor fi amplasate in 29 de zone cu risc ridicat de infractionalitate, identificate la nivelul municipiului impreuna cu reprezentantii politiei, in zone cum ar fi Centrul Istoric, Centrul Civic, parcurile Tractorul si Parcul Trandafirilor din cartierul Racadau, zona Garii centrale, alte zone intens circulate din municipiul resedinta de judet.

    Valoarea totala a proiectului este de 10.870.030,32 lei, din care asistenta financiara nerambursabile este de 10.652.629,71 lei, iar contributia proprie a municipalitatii este de 2%.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *