Brazii smulsi din radacina, noul spirit al Craciunului?

Inca din perioada precrestina, bradul este simbolul vietii iar primele referiri la impodobirea bradului de Craciun dateaza de acum 500 de ani. La noi, obiceiul nu este mai vechi de doua secole.
brazi
Mai nou, s-a impamantenit ideea ca nu e Craciun daca nu ai brad in casa. Ca un paradox, simbolul vietii, bradul mereu verde, este taiat, devine element decorativ si ii face pe pe oameni sa traiasca spiritul Carciunului. Cresc 10-20 de ani, ne bucura cateva zile, dupa care ii aruncam. Oare acesta sa fie spiritul Craciunului?

Valea Dichiului, la o aruncatura de bat de Sinaia. Zeci de brazi sunt taiati ilegal in fiecare zi. Strabat apoi sute de kilometri si ajung in toate orasele tarii. Piata Obor, 25 decembrie 2007. O padure aruncata la gunoi. Mii de brazi nevanduti au fost abandonati de comercianti. Lor pare insa ca nu le pasa, bani sa iasa. Bucuresti, piata Moghioros. In ultimii ani, afacerea cu brazi a devenit tot mai profitabila.

Peste o suta de mii de brazi au fost taiati anul acesta de Romsilva. Se mai adauga brazii din padurile particulare si cei din import. In total peste 300.000 de brazi taiati. Pentru a ajunge la dimensiunile preferate pentru Craciun, unui brad ii trebuie cel putin 15 ani. Intr-un hectar de padure intra 5.000 de puieti. Doar brazii taiati de Romsilva anul acesta ar acoperii peste 20 de hectare cu padure care ar putea sa asigure la maturitate intr-o ora necesarul de oxigen pentru o zi pentru mai bine de 300.000 de oameni.

La inceputul anului, o initiativa legislativa propunea comercializarea brazilor in ghivece. In Occident aceasta practica a devenit deja traditie. Initiativa propunea ca brazii in ghivece sa fie recuperati dupa sarbatori de Romsilva si plantati in spatii special amenajate, insa s-au opus chiar reprentantii padurii.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *