Brazii taiati – vanduti in draci, brazii la ghiveci – ignorati

Anul acesta, in piete n-a mai ramas crenguta de brad pe jos”, spune Marian, vanzator de vasc din piata Amzei

*Anii trecuti, brazii nevanduti au fost fie abandonati, fie aruncati la gunoi
brazi de craciun
Iarna aceasta, au mers ca niciodata afacerile din piete, cu brazi taiati. Dupa ani la rand in care comerciantii ramaneau cu brazii nevanduti fiindca tineau cu dintii la pret, de data aceasta s-au vandut cam toti brazii din pietele Capitalei. „N-am mai vazut gramezi de brazi abandonati, ca pana acum. Mai demult, unii ii si ardeau, numai sa scape de ei. De cinci ani, de cand vand aici, aproape in fiecare iarna dupa Sarbatori vedeam cum sosesc masinile de gunoi sa ridice resturile de brazi, ca pe zoaie, de ti se facea si mila de ei. Insa de data asta n-a mai ramas crenguta de brad pe jos, ultimul s-a dat chiar in Ajunul Craciunului”, povesteste Marian, vanzator de vasc din piata Amzei.

Cine a ramas fara brad, s-a consolat si cu crengute sarace, de un metru, la 15 lei bucata. Cand au vazut ca lumea cumpara brazi in draci, floraresele, prevazatoare, s-au „alimentat” cu crengute de toate dimensiunile, ca sa le vanda la suprapret dupa ce se termina brazii. „Tocmai acum au trecut cativa intarziati, sa intrebe unde se arunca brazii parasiti. N-au avut brad de Craciun si ar fi vrut sa faca unul macar de Revelion. Dar s-au intors cu doua crengute la 10 lei, gasite si astea cu greu. Anul trecut pe vremea asta, uite colo in colt era o gramada inalta cu brazi abandonati si fiecare era liber sa-si aleaga din ea ce vrea”, zice florareasa Crina din piata Domenii.

Romanii, indragostiti de brazii uriasi

Numai brazii la ghiveci nu au fost prea cautati. Nici proiectul „Salveaza bradul de Craciun!” al Media Mall si United Projects n-a avut destul de mult succes pe cat au estimat organizatorii. Proiectul si-a propus sa ofere spre vanzare brazi la ghiveci sau la container, luati de la Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS), iar dupa Sarbatori, acestia sa fie plantati. Sadirea urmeaza sa fie facute de doua ong-uri de mediu: Terra Ecologica si echipa Copacului de Hartie. „Din 50 de braduti am vandut 40. Oamenii nu ca sunt neaparat reticenti la brazii in ghiveci, ci mai degraba nu cumpara fiindca au idei preconcepute: spun ca bradul trebuie sa fie neaparat mare, nu pitic. Un bradut la ghiveci a costat 250 de lei, cu tot cu transport, iar cei care ni-i inapoiaza sa-i replantam, vor primi inapoi 50 de lei. Am vrea sa-i replantam langa Hateg, in padure.

E pacat sa-i taiem, fiindca bradul, odata taia, se usuca si nu mai ai ce sa faci cu el. Se pare ca anul acesta comerciantii au inteles ca trebuie sa cumpere mai putini brazi, ca altfel le raman nevanduti. In afara, este o adevarata miscare ca resturile de brad sa nu se arunce, ci sa se faca din ele jucarii”, spune Claudia Catana de la Copacul de Hartie. Nici Terra Ecologica n-a reusit sa dea prea multi brazi. „Am vandut doar 35 de brazi la ghiveci si cam 150 de molizi. Cum multi clienti stau la curte, noi i-am incurajat sa-i planteze in curte. Initial am vrut sa-i replantam noi, la Mogosoaia, pe terenul unei gropi de gunoi acoperite deja cu pamant. Dar ne-au impiedicat cei de la Ministerul Agriculturii, pe motiv ca nu avem autorizatie de material forestier”, povesteste Simona Dragusanu, reprezentanta asociatiei.

ICAS nu mai vinde brazi taiati

In pepinierele ICAS, exista circa 10.000 de brazi. Dar cererea a fost de numai 200 de brazi. „Mi se pare foarte putin, eu ma asteptam macar la dublu. Partea buna este ca nici unul dintre brazii pe care i-am dat aceasta iarna nu au fost taiati. Au fost fie in ghivece, fie cu radacina lor, cu tot cu pamant. Am vazut ca in piata Obor, brazii taiati ramasi de Craciun au fost tocati. Probabil, tocatura asta este folosita la aprinderea focului. Eu am decis sa nu mai tai brazi fiindca e viata in fiecare celula si e pacat de ei. Anul trecut am vandut bradet taiat in proportie de 10%. Brazii nostri s-ar prinde perfect in sudul tarii”, spune Tudor Soiu, inginer silvic la ICAS.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *