Brazii, vanduti doar in ghivece?

Printr-o propunere legislativa, un deputat PSD vrea sa puna capat sacrificarii inutile a sute de mii de brazi in perioada Craciunului, dar Romsilva stramba din nas.

La fiecare sfarsit de an, de sarbatori, sute de mii de brazi sunt taiati, bagati in case, iar apoi aruncati pe strada ca niste simple obiecte. Hotarat sa puna capat acestui dezastru ecologic, deputatul PSD Florin Iordache a depus in februarie, la Senat, o propunere legislativa privind obligativitatea vanzarii brazilor de Craciun numai in ghivece.

Problema proiectului este ca prefigureaza posibilitatea vanzarii ulterioare a bradutilor catre Romsilva. Conducerea regiei respinge propunerea legislativa, considerand-o imposibil de aplicat.

In plina era a ecologiei si ingrijorarilor legate de incalzirea climatica, romanii inca isi mai permit luxul de a arunca pe fereastra, la propriu, „aurul verde” al padurilor. Risipa atinge cote maxime daca adaugam brazii nevanduti, abandonati in piete de comercianti si transformati in lemne de foc. La finele anului trecut, numai in sectorul 2 al Capitalei autoritatile locale au numarat circa 15.000 de brazi ramasi in piete.

„Daca macar 10% din brazii taiati de Craciun ar fi replantati, de cetateni sau de cei de la Romsilva, ar fi un castig extraordinar”, a declarat deputatul Florin Iordache. Proiectul sau legislativ interzice achizitionarea si comercializarea oricaror tipuri de brad care nu se gasesc in ghiveci.

De aplicarea acestei prevederi ar trebui sa se ocupe Romsilva, prin intermediul directiilor silvice din subordine. Acelasi proiect de lege stipuleaza ca Romsilva ar urma sa aiba obligatia de a cumpara brazii in ghiveci de la fiecare cetatean, dupa Craciun, la un pret stabilit in functie de dimensiunea si aspectul bradului.

Propunere „inaplicabila”

Contactata de „Adevarul Verde”, conducerea Romsilva a respins categoric propunerea legislativa, considerand ca aceasta „nu este aplicabila”. In primul rand, se arata intr-un raspuns oficial semnat de directorul Dan Ioan Aldea, „propunerea este lipsita de fundament, deoarece nu s-au facut pana acum studii si analize, atat privind fiziologia plantelor, cat si referitoare la eficienta economica a intregului proces”.

Mai mult, in cazul in care propunerea legislativa ar fi adoptata in Parlament, Romsilva nu va avea timp destul ca sa produca numarul necesar de brazi in ghivece pentru toata tara. In prezent, Romsilva produce brazi in ghivece, insa doar in numar redus. Brazii in ghivece ar necesita un timp de realizare de 8-12 ani, deoarece trebuie produsi mai intai puietii din samanta, iar cand acestia ajung la inaltinea de 30-40 de centimetri, ar urma sa fie plantati in ghivece, unde ar atinge inaltimea de comercializare de 1,5-2,5 metri in decurs de 5-8 ani.

Colectare costisitoare

O a doua mare problema, subliniaza conducerea Romsilva, este aceea ca regia nu poate colecta toti brazii in ghivece de la populatie, deoarece costurile operatiei, inclusiv transportul si depozitarea la locul de crestere, ar fi extrem de mari. In replica, deputatul Florin Iordache a sugerat ca Romsilva ar putea infiinta noi spatii verzi, sau poate chiar un parc, replantand acesti brazi.

Pe de alta parte, Romsilva mai arata ca, deocamdata, nu dispune de spatiile de depozitare si crestere necesare si nu are siguranta ca, dupa ce a fost tinuta in spatiu inchis, cald si uscat, planta mai vegeteaza. „Riscul ca brazii sa se usuce este foarte mare”, arata comunicatul regiei. Deputatul Florin Iordache admite ca propunerea sa poate fi ajustata astfel incat sa devina aplicabila. „Putem avea un dialog constructiv pe aceasta tema, insa as vrea sa vad putina bunavointa din partea Romsilva”, a declarat el.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *