Brazilia are nevoie de ajutor strain pentru a proteja Amazonul

Comunitatea internationala nu si-a respectat promisiunile de a proteja Amazonul si celelalte paduri tropicale, a declarat ministrul Mediului din Brazilia. Ea a adaugat ca, in ciuda acestui fapt, guvernul brazilian a limitat drastic despaduririle, informeaza Reuters, citat de PlanetArk.

Marina Silva considera ca reducerea cu 50% a despaduririlor in ultimii doi ani a demonstrat eficienta mecanismelor de control. Ea a adaugat ca limitarea pe termen lung a despaduririlor si schimbarea tipului de dezvoltare economica necesita ajutor strain: „Nu cerem de pomana, este o problema de etica si solidaritate”. Ministrul Mediului din Brazilia este cunoscuta pentru actiunile din anii „80 de aparare a Amazonului, alaturi de conservationistul Chico Mendes.

„Avem nevoie de ajutor in plus. In aceeasi masura in care este dificil pentru tarile bogate sa faca tranzitia catre folosirea energiei regenerabile, este dificil si pentru tarile in curs de dezvoltare sa-si schimbe orientarea economica”. Pe langa donatiile voluntare, tarile straine ar fi trebuit sa ajute la construirea unor activitati economice in padurile tropicale prin respingerea produselor non-ecologice, prin transferul de tehnologie, prin finantarea cercetarilor genetice.

In ciuda promisiunilor, tarile occidentale au respins o propunere braziliana facuta in cadrul Conventiei Internationale a Biodiversitatii. Masura ar fi vizat impunerea unor taxe pentru companiile faramaceutice care folosesc medicamente produse din plantele medicinale ale Amazonului. „Tarile bogate trebuie sa plateasca pentru ca ne folosesc biodiversitatea” a declarat Mariana Silva. Statele Unite nu au ratificat conventia, Australia s-a opus propunerilor braziliene in timp ce Germania si Elvetia s-au multumit sa monitorizeze discutiile.
Silva considera cooperarea chineza in monitorizarea prin satelit a Amazonului un exemplu de ajutor strain.

In timpul mandatului presedintelui Luiz Inacio Lula da Silva 1.500 de companii au fost inchise, si au fost confiscate 1,5 milioane de metri cubi de lemn si 66.000 de proprietati. Silva a declarat ca, pana la sfaristul anului 2007, despadurirea va fi redusa cu 75%. Ministrul a adaugat ca guvernul isi asuma responsabilitatea de a ajunge la nivelul zero al despaduririlor ilegale. Aparatorii mediului sunt de acord ca au fost facute progrese importante dar se tem ca o crestere a preturilor alimentelor ar putea genera un nou sir de distrugeri, odata cu extinderea terenurilor agricole si a culturilor.

Sursa: Green Report

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *