Brichetarea rumegusului – solutie pentru mediu

Incalzirea cu baza de brichete din rumegus prinde teren si in Romania
Brichetarea rumegusului - solutie pentru mediu

Reprezentantii Asociatiei „Salvati Dunarea si Delta” au organizat ieri, la Hotelul „Central Plaza” din Piatra-Neamt, seminarul cu tema „Economia sociala, o solutie pentru mediul inconjurator”.

La intalnire au participat numerosi reprezentanti ai autoritatilor publice locale, ai asociatiilor neguvernamentale, dar si agenti economici din judetul Neamt interesati de problematica managementului deseurilor lemnoase. „Economia sociala reprezinta o solutie nu doar pentru mediul inconjurator ci si pentru comunitate. Tocmai de aceea, prin proiectul pe care vrem sa-l derulam rezolvam problema desurilor lemnoase, dar si o mica parte din probleme comunitatii. Pana acum cativa ani cautam voluntari cu care sa adunam deseurilor. Intre timp ne-am dat seama ca este o activitatea contraproductiva. Tocmai de aceea ne-am gandit sa abordam problemele locuitorilor dand valoare deseurilor. Am ajuns la concluzia ca pana cand deseurilor nu vor reprezenta o materie prima, problema nu va fi rezolvata”, a declarat Dan Barbulescu, director executiv in cadrul Asociatiei „Salvati Dunarea si Delta”.

Proiectul „Economia sociala, o solutie pentru mediul inconjurator” presupune infiintarea a patru intreprinderi sociale in tot atatea regiuni din tara. Intreprinderea sociala din zona de Nord Est a va fi in localitatea Tarcau si va avea ca obiect de activitate reciclarea si valorificarea deseurilor lemnoase. In aceste conditii rumegusul va reprezenta materia prima pentru fabricarea combustibililor solizi (brichete, peleti). „Proiectul reprezinta o premiera pentru comuna Tarcau, unde sunt foarte multe societati de exploatarea forestiera. Daca mai adaug faptul ca sunt 150 de agenti economici care produc rumegus si deseuri lemnoase este evident ca aceasta interprindere sociala nu va duce lipsa de materie prima. Totodata vreau sa va comunic ca voi initia un proiect de hotarare in care va fi prevazut ca in fiecare an sa construim o casa pentru o familie defavorizata din Delta Dunarii”, a declarat Iulian Gaina, primarul comunei Tarcau.

Potrivit proiectului, in aceasta intreprindere sociala vor lucra minimum 24 de persoane din categoria grupurilor vulnerabile (familii cu mai mult de doi copii, familii monoparentale, femei, persoane de etnie roma, persoane care traiesc din venitul minim garantat etc.). Resursele financiare astfel generate vor fi reinvestite in derularea de programe, contribuind ulterior la cresterea independentei financiare si maximizarea impactului pe termen lung.

Proiectul cofinantat din Fondul Social European prin programul Operational Sectorial Dezvolatarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeste in oameni” va fi implementat de Asociatia „Salvati Dunarea si Delta” in parteneriat cu SC. Eco-Rom Ambalaje SA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *