Bruxelles-ul astupa latrinele din Calarasi

Autoritatile din judetul Calarasi au luat primii bani europeni pentru modernizarea retelelor de apa si canal.
latrinele din calarasi
Acum, multi dintre locuitorii judetului beau apa din Dunarea otravita cu apele menajere ale Capitalei. Murdare si pline de viermi, apele Dambovitei si ale Argesului se varsa in Dunare, la Budesti si la Oltenita, ducand cu ele mii de tone de urina si fecale spre Delta Dunarii.

Cainii amusina prin gunoaie, sacaiti de copiii din Budesti, pe maidanul ce da spre locul in care Dambovita, neagra si uleioasa, se varsa-n Arges.

Oras european, invaluit in duhoarea tonelor de urina si rahat, ce se rostogolesc dinspre Bucuresti, Budestiului, ce pute fie vara, fie iarna, i-ar trebui vreo 50 de ani ca sa-si curete panza freatica.

Pamantul din gospodariile oamenilor, ce-si sprijina gardurile la doar cativa metri de Dambovita otravita, este intesat de gropi cu fecale, astupate si mutate doar cand dau pe-afara.

Cum vin ploile, noroiul de pe ulite se lungeste prin puturi si haznale si trece, apoi, nepasator, ca prin branza, peste peretii de chirpici, flescaind bruma de avere a budestenilor. Aici nu exista canalizari pentru apele pluviale sau menajere, iar apa din fantani raspandeste molime.

Unii cetateni din Budesti spun chiar ca, din cauza apei poluate, copiii lor raman pitici ori muti. „Va da Europa bani, sa va facem statie de epurare si canalizare.

Peste cativa ani o sa aveti apa buna de baut si canal in curte”, le spune Marian Chirica, reprezentantul operatorului regional „Ecoaqua” Calarasi, celor cativa curiosi ce i se strang in jur, sa afle cine le calca seara-n batatura.

Zarzavaturi hranite „natural”

Teodora Tudorache sta neincrezatoare insa in poarta pe care vantul o loveste de privata. „Nu mai stiu pe un” sa sap, ca sa mut groapa cu rahat. Am ajuns langa gard. Astup si iar astup, din loc in loc! Sa ne dea cine ne-o da bani, ca de la Primarie am asteptat de ni s-a lungit gatu””, spune femeia.

Ceilalti budesteni s-au imprastiat insa destul de repede, ca zor de vreo pomana electorala nu era, iar despre proiecte plimbate pe la Bruxelles sau fonduri structurale, degeaba le spui oamenilor pana nu le aduci buldozerele-n ograda.

In Oltenita, orasul pe malul caruia Dunarea primeste apele imbacsite ale Argesului, strazile cotesc stramte si se opintesc in gropi ce se umplu numai atunci cand ploua.

Pana acum vreo trei ani, pe Strada Viilor, casele oltenitenilor erau pustiite de ape, toalele zaceau pe gard la uscat, iar peretii de chirpici se prabuseau peste oameni sau peste vitele adapostite in fundul curtilor.

A fost trasa canalizare pentru apele pluviale, dar multi dintre oraseni, si batrani, si saraci, isi pastreaza si acum closetele sapate in pamant si ingrasa gradinile in care cresc zarzavaturi hranite cu fecale.

„Haznaua -e plina pana-n gat-„

„Mut rahatu”, mamaie, din gard in gard, ca asa o facut si muma, asa fac si eu. De unde bani de canalizare, din doua milioane pensie?”, spune Ioana Titrat din Oltenita. „Cinci miliarde s-au bagat aici, din fonduri SAMTID, sa va scapam de prapad”, zice, la randu-i, tehnicianul Marian Chirica. „Cu cinci miliarde cumparai mata toata Oltenita.

Uita-te la canalul acela de l-ati facut, ca se astupa una-doua!”, spune cu naduf o ruda a Ioanei. Stancu Marin, de pe Strada Pacii, are o casa mai aratoasa, cu gard de fier, iar in mijlocul curtii troneaza haznaua. „Am venit sa va spunem ca o sa aveti canalizare de la UE”, ii explica Chirica batranului rezemat de gard: „O sa faceti cum ati facut si cu asfaltul.

Il turnati iarna, crapa, si la vara o luati de la capat!”. „Cat despre hazna, „e plina pana-n gat”, ca vidanja costa 120 de lei, iar omului i-e rusine de ce are in curte si e satul de miros si cheltuiala.

In orasul Calarasi, peste 80% din locuitori au apa si canal in curte, restul insa se descurca dupa puteri, pana cand „Ecoaqua” va termina licitatiile si se va apuca sa cheltuiasca cu folos cele o suta de milioane de euro primite de la Bruxelles.

Fonduri de la UE
orase incluse in proiect
Calarasiul face parte dintre judetele care au primit primele fonduri europene de mediu, in aprilie la Bruxelles, pentru reabilitarea sistemelor de apa-apa uzata si canalizare. Proiectul regional prevede cinci statii de epurare si reabilitarea sistemelor de apa potabila si canalizare din orasele Calarasi, Oltenita, Budesti, Lehliu-Gara si Fundulea din judetul Calarasi, cat si Urziceni, din Ialomita.

Valoarea investitiei este de 100 milioane de euro, iar de acest proiect vor beneficia 120.000 de locuitori. Vor fi construiti in total 65 de kilometri de canalizare, iar finalizarea investitiei este prevazuta pentru anul 2013. Beneficiarul acestei lucrari este societatea „Ecoaqua” din Calarasi.

Managerul de proiect, Mircea Toma, spune ca au inceput deja licitatiile in urma carora vor fi desemnate firmele ce vor executa lucrarile. Primul oras ale carui retele de apa vor intra in reabilitare, cel mai probabil in luna mai a anului viitor, va fi Calarasiul, urmat de Oltenita si Budesti; 85% din bani vin de la UE, restul de la consiliile locale si de la operatorul regional.

mircea toma
Avem acum peste 14 milioane de euro in cont. Nu ne-am apucat inca de treaba, dar vom duce totul la capat pana in 2013
Mircea Toma
managerul proiectului finantat din bani europeni

„Vara te ia mirosul de nas de la o posta”

Statia de epurare din Calarasi, aproape de cimitir si imprejmuita de casele construite dupa Revolutie, spala cum poate apele uzate ce se scurg din oras.

In bazinele in paragina, supravegheate de doi mecanici, se golesc vidanjele si se scurg apele din canalizari, „tratate” inainte de a se varsa in Dunare. Mirosul se simte de la o posta, iar ciorile si dulaii scormonesc namolul scurs dupa procesul de tratare, care este aruncat la cativa metri de laboratorul de probe.

Paraschiv Neculai, seful statiei de epurare, este incantat de noul proiect de modernizare pe banii UE si spera sa iasa la pensie in halat alb. Deocamdata, fara niciun spor pe cartea de munca, respira zilnic aerul fetid si se uita neputincios spre apele negre care intra si ies din decantor.

Este constient ca toata murdaria se varsa in Dunare. „Nu poti sa stai multa vreme aici, mai ales vara. Te ia mirosul de nas de la o posta”, spune Neculai.

Desprinsi din Evul Mediu

In bazinul ruginit plutesc betisoare de urechi, bucati de vata, pungi de plastic si tot felul de alte obiecte pe care Dunarea le plimba apoi spre Delta. Gunoaiele au si ele locul lor de cinste in judetul Calarasi.

La intrarea in Oltenita, orasul uitat de fostul presedinte Iliescu, soseaua trece printre copacii siliti sa sustina campania electorala. Este marginita de-o parte si de alta de peturi si doze de bere, amestecate cu tot felul de resturi care put si sunt intinse de vant in cele patru zari.

Desprinsi parca din Evul Mediu, oamenii scotocesc dupa fiare vechi, suiti pe mormanele cu varf, iar cainii isi cauta nestingheriti hrana.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *