Bucatari, preoti si indieni si-au dat intalnire la… groapa de gunoi din Baia Mare

Bucatari, preoti si indieni si-au dat intalnire la... groapa de gunoi a Baii Mari

Bucatari, preoti, printese si indieni au putut fi vazuti astazi, 17 iunie, intr-un loc mai putin obisnuit din municipiu – groapa de gunoi a Baii Mari. Nu a fost insa vorba despre un bal mascat, ci de o actiune prin care mai multi copii si tineri si-au propus sa atraga atentia asupra deseurilor care ar putea fi reciclate, dar pe care multi dintre noi le aruncam fara sa ne gandim la efectul pe care il au asupra mediului inconjurator. Pe langa inedita parada de costume ecologice, participantii au realizat si un imens glob pamantesc din materiale refolosite.

Initiativa paradei ii apartine profesorului Adrian Chira, care le preda Artele Plastice studentilor de la Facultate de Litere, din cadrul Universitatii de Nord. Tinerii participanti la proiect si-au propus nu doar sa mute arta din atelierul de creatie in strada, ci si sa traga un semnal de alarma in privinta mormanelor de gunoi care se aduna din cauza faptului ca deseurile nu sunt reciclate. Cei care au purtat costumele ecologice facute din materiale reciclabile au fost 33 de elevi din clasele IV-VII, care au fost transformati in indieni, preoti, tigani, printese, menajere sau bucatari.

“Eu sunt morosanca si port un costum traditional realizat din hartie si carton. Sunt mandra ca am un astfel de costum si ca pot contribui la ecologizare”, a marturisit Roxana Timis, eleva in clasa a VI-a.

“Eu sunt musulmanca iar costumul meu este realizat din pungi de gunoi. E putin cam cald, dar ma bucur ca am grija de mediu”, Denisa Burzo, eleva in clasa a V-a.

Costumele au fost realizate de o parte dintre studentii din anul II de la sectia Arte Plastice, ideile apartinandu-le in totalitate.

“Realizarea costumelor ne-a luat cateva zile. Le-am facut din materiale pe care unii oameni nici nu le baga in seama, de la hartie creponata si pana la saci menajeri, pungi, gartie de impachetat sau ambalaje de la flori. Noi am vrut sa reprezentam frumosul prin urat. Am dorit sa le inoculam copiilor, de mici, importanta reciclarii deseurilor”, a precizat Nadia Ghit, studenta anul II Arte Plastice.

Pe langa costumele ecologice, o alta atractie a manifestarii a reprezentat-o un glob pamantesc de aproape doi metri, din materiale reciclabile si colaje, realizat de studentii din anul II ai sectiei Arte Plastice.

“Mesajul actiunii este de a scoate arta din muzeu in strada, dar si de a trage un semnal de alarma, iar globul este un mesaj ca planeta este in pericol in raport cu agresiunea oamenilor. Este un prim pas deosebit de expresiv, realizat la initiativa profesorului universitar Adrian Chira. Proiectul se numeste “Lend art” si reprezinta o aplicatie practica a ceea ce domnul profesor le-a preda studentilor din anul II”, a explicat conf. univ. dr. Kovacs Bertalan, din cadrul sectiei Pictura a Facultatii de Litere.

Cei care au organizat actiunea de astazi spun ca nu se vor opri aici si ca mai au in plan sa realizeze manifestari similare care, prin intermediul artei, sa incurajeze oamenii sa aiba mai multa grija de natura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *