Bucurestenii si-au testat aerul din plamani

Fumatorii au aflat cat de impatimiti sunt dupa tabac si care este cantitatea de monoxid de carbon acumulata in 24 de ore.

Fumatori si nefumatori au facut coada ieri in fata cortului din Piata Universitatii, amenajat de cei de la „Help – Pentru o viata fara tutun”. Pentru prima data, uriasa campanie la nivel european arata si romanilor efectele nocive ale tabacului.

Pana la ora 19.00, peste 500 de persoane au suflat in aparatele care indica nivelul de monoxid de carbon acumulat in ultimele 24 de ore. Rezultatele testelor sunt relevante pentru calcularea frecventei cu care fumatorii isi aprind tigara sau nefumatorii care patrund in medii „afumate”.

Cui ii pasa de sanatate

Mai zambareti sau posomorati, bucurestenii si-au facut curaj sa sufle in aparate. „Mi-a iesit ca sunt dependent, dar nu m-am speriat. Fumez de trei ani, dar deocamdata nu cred ca o sa ma las”, a spus serios Filica, dupa ce a primit rezultatele testului. Langa el, doamna Dragoi tuseste aprig. „Un pachet pe zi duc de 35 de ani. Nu pot sa ma las”, spune ragusit femeia.

Desi recunoaste ca are probleme cu plamanii, bucuresteanca nu trage sperante sa-si schimbe stilul de viata prea curand. „Fumez si de placere, si cand sunt nervoasa. Am incercat o luna sa ma las si n-am mai putut”, a spus dezamagita femeia.

Europa e antitabac

Evenimentul din Piata Universitatii a fost primul de acest tip din tara. Madalina Balasescu, PR Manager la Propaganda Consulting, firma care s-a ocupat de promovarea campaniei, spune ca, in 2008, e posibil ca testele sa ajunga in mai multe zone din tara. „Anual, in UE mor 650.000 de oameni din cauza tutunului, iar dintre acestia 19.000 sunt nefumatori. Sunt cifre ingrijoratoare si ne bucuram ca oamenii au venit in numar destul de mare astazi”, a spus Balasescu.

Ieri, nivelul cel mai ridicat la care a ajuns indicatorul aparatului de testare a fost 68. Asta inseamna riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare si expunerea cu grad maxim de risc la cancer pulmonar.

Campania „Help – Pentru o viata fara tutun” este parte a proiectului initiat in 2005 de Uniunea Europeana pentru prevenirea si combaterea fumatului in tarile din comunitate. Anul acesta, lista statelor membre a fost completata cu Romania si Bulgaria, rezultatele studiului la nivelul UE urmand sa fie dat publicitatii luna viitoare.

Citeste articolul Bucurestenii si-au testat aerul din plamani integral in Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *