Bucurestenii vor fi informati despre calitatea aerului din oras

Cum vor chinezii sa combata poluarea atmosferica
Bucurestenii vor fi informati despre calitaatea aerului din oras
Bucurestenii vor fi informati despre calitaatea aerului din oras

O comisie tehnica formata la nivelul municipiului Bucuresti va fi responsabila cu elaborarea planului integrat de calitate a aerului din oras pentru doua sau mai multe sectoare, iar documentul urmeaza sa fie aprobat de Consiliul General al Primariei Capitalei, potrivit notei de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern privind aprobarea metodologiei de elaborare a planurilor de calitate a aerului, a planurilor de mentinere a calitatii aerului si a planurilor de actiune pe termen scurt.

Proiectul de HG este supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice. „Planul/planul integrat de calitate a aerului pentru doua sau mai multe sectoare ale municipiului Bucuresti se elaboreaza de o comisie tehnica constituita la nivelul municipiului Bucuresti, coordonata de primarul general al municipiului Bucuresti si se aproba prin hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Planul/planul integrat de calitate a aerului se intocmeste pe baza unui studiu de calitate a aerului, elaborat de persoane fizice si juridice autorizate, care detin certificat de inscriere in Registrul national al elaboratorilor de studii pentru protectia mediului, conform prevederilor Ordinului ministrului mediului nr. 1026 /2009 privind aprobarea conditiilor de elaborare a raportului de mediu, raportului privind impactul asupra mediului, bilantului de mediu, raportului de amplasament, raportului de securitate si studiului de evaluare adecvata. Certificatul detinut trebuie sa cuprinda inscrierea in Registrul national pentru raportul de mediu, raportul privind impactul asupra mediului sau raportul de amplasament”, se arata in document.

Potrivit sursei citate, in iunie 2011, a fost adoptata Legea nr. 104 privind calitatea aerului inconjurator care transpune Directiva nr. 2008/50/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa si Directiva 2004/107/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 15 decembrie 2004 privind arseniul, cadmiul, mercurul, nichelul, hidrocarburile aromatice policiclice in aerul inconjurator, scrie Agerpres.ro

Conform datelor oficiale recente, in Uniunea Europeana, in anul 2009, fiecare cetatean european a platit din buzunarul propriu intre doi si 300 de euro pentru aerul poluat din industrie. Totodata, in prezent, transportul urban produce 70% dintre poluanti si 40% dintre emisiile de gaze cu efect de sera din totalul emisiilor generate de transportul rutier in UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *