Bucurestiul, campion la aruncat deseuri electrice

Pina in prezent, ardelenii si muntenii au scos cele mai multe aparate electronice la poarta.

Serviciile de salubritate din Bucuresti au reusit sa stringa peste 70 de tone de deseuri electrice in cadrul unui program lansat de Ministerul Mediului la nivel national. Sectoarele 2 si 3 sint pe primul loc, cu aproximativ 30 de tone fiecare. Bucurestenii care locuiesc in sectorul 1 nu s-au prea indurat sa renunte la aparatele electronice vechi. „Pensionarilor le vine greu sa care aceste deseuri in fata blocului. Avem un plan prin care, saptaminal, cetatenii care nu pot transporta aceste obiecte pina in fata blocului pot cere ajutorul firmei de salubrizare care va face acest lucru in locul lor. Oamenii nu au inca mentalitatea formata pentru asa ceva. Treptat, treptat vor intelege ca este bine sa nu mai depoziteze cinci televizoare si doua frigidere stricate”, a spus Andrei Chiliman, primarul sectorului 1.

Actiunea de colectare a deseurilor electrice, electrocasnice si electronice a depasit asteptarile organizatorilor de la Deva, in cursul zilei de simbata fiind strinse zece tone. „Sintem la a doua actiune de acest gen, organizata la un interval de aproape o luna, si ne-am gindit ca locuitorii din Deva nu prea mai au ce sa arunce. Am avut o adevarata surpriza cind, la sfirsitul actiunii, am constatat ca am colectat o cantitate aproape dubla fata de prima actiune. Devenii s-au aratat mult mai interesati sa scape de aparatura din casa stricata sau devenita inutila”, a declarat Carmen Ailenei, directorul SC Salubritatea Deva. La Oradea, autoritatile au colectat cinci tone de deseuri intr-o singura zi. In schimb, in orasele din Moldova, „productia” a fost mai slaba, cantitatea colectata ajungind la aproape 30 de tone intr-o singura zi.

Pe de alta parte, in unele zone, deseurile electrice au fost luate de colectorii ambulanti de fier vechi. „Sint vinate mai ales televizoarele care au in componenta lor piese din alama, argint si chiar aur”, ne-a declarat Neculai Ontanu, primarul sectorului 2. Astfel ca, in municipiul Arad, zeci de aparate au fost furate, chiar sub privirile autoritatilor. „Am ramas foarte neplacut surprinsa de ceea ce am vazut cind am mers pe teren sa urmaresc cum se deruleaza campania de colectare. Romii au adunat aproape tot ce au gasit. Au venit cu carutele si au incarcat in special frigidere si televizoare. Noi, atit timp cit ii gasim cotrobaind pe domeniul public sau cu frigiderul in caruta, nu le putem cere sa nu caute in gunoi sau sa-si dea jos din caruta tot ce au, acest lucru intrind in atributiile Politiei sau Jandarmeriei”, a declarat Monica Jitaru, directorul societatii de salubrizare Polaris M Holding, cea care se ocupa de colectarea deseurilor in Arad.

Daca actiunea de colectare a fost un succes, la pasul urmator au aparut probleme, deoarece unele primarii nu au incheiat contracte cu una dintre cele trei organizatii de colectare si dezmembrare a deseurilor electrice autorizate de Ministerul Mediului: ECO-TIC, RoRec sau RECOLAMP. Directorul societatii de salubritate Drusal Baia Mare, Valer Simon, a declarat ca actiunea de colectare a deseurilor electrice si electronice de la populatie este una fara finalitate. „Echipamentele electrice si electronice au fost adunate de la cetatenii care au solicitat acest lucru telefonic, insa nu stim ce sa facem mai departe cu acestea. Este o actiune fara finalitate. Practic am mai bifat o actiune comandata de Ministerul Mediului”, sustine Valer Simon. Reprezentantii Ministerului Mediului sustin ca era obligatia fiecarei primarii sa incheie un contract de prestari servicii cu o firma de colectare si dezmembrare a acestor deseuri.

Sursa: Infonews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *