Bucurestiul ramane fara Gradina Zoologica

In cel mult zece luni, Bucurestiul ar putea ramane fara gradina zoologica. Daca pana pe 14 septembrie, cand expira termenul pana la care aceasta trebuie adus la standarde europene, animalele nu vor avea conditii de trai similare habitatului lor natural, gradina zoologica va fi desfiintata iar animalele risca sa fie eutanasiate.

Cu toate ca Directiva Comisiei Europene privind gradinile zoologice si acvariile a fost deja transpusa in legislatia romaneasca, punerea ei in practica pare imposibil de realizat. Proiectul unei noi gradini zoologice la este blocat de litigiul dintre Primaria Capitalei si cea a comunei Chiajna. Cele doua primarii isi diputa in justitie 60 de hectare de teren aflate, cand sunt inundatii, „pe raza teritoriala a Capitalei”, iar cand e vorba de aspectul imobiliar, pe cea a comunei Chiajna.

Terenul se fla in zona Giulesti-Lacul Morii si, printr-o hotarare a consilierilor municipali din decembrie 2006, au fost trecute din domeniul public in cel privat al municipiului Bucuresti, in administrarea Gradinii Zoologice, in scopul realizarii unui Parc Zoologic”. Terenul este inundabil, ceea ce permite reamenajarea, cu lacuri artificiale si conditii de trai asemnatoare habitatului natural al animalelor. Pe terenul care se suprapune proiectului municipalitatii atat prefectul judetului Ilfov, Nicolae Jecu, cat si primarul comunei Chiajna, Mircea Minea vor sa faca un izlaz comunal.

Surse municiple sustin insa ca cei doi vor sa profite de termenul limita pana la care municipalitatea e obligata sa amenajeze un parc zoo european si sa forteze mana autoritatilor bucurestene pentru a le inchiria terenul de 60 de hectare. „In nici un caz procesul nu se va incheia pana pe 14 septembrie. Trebuie parcurse toate etapele si mai intervine si vacanta judecatoreasca. Pana atunci trebuie terminat studiul de fezabilitate, iar dupa finalizarea procesului sa organizam licitatia pentru inceperea lucrarilor de drenare”, ne-a declarat viceprimarul Capitalei Razvan Murgeanu.

Pentru infiintrea parcului zoo, costurile se ridica la aproximativ 1,5 milioane de euro pe hectar. Banii necesari sunt asigurati in proportie de 75 la suta de la Ministerul Dezvoltarii, iar municipalitatea trebuie sa contribuie cu diferenta de 25 la suta. Organizatiile nonguvernamentale internationale sustin ca actuala gradina zoologica din Capitala nu corespunde nici pe departe standardelor UE. Potrivit normelor europene, tigrii si leii au nevoie de cate 1.500 metri patrati iar un urs de 800 de metri patrati. Adica, doi lei se simt in largul lor pe o suprafata exterioara de 3.000 metri patrati si au nevoie de un culcus interior de cate 100 metri patrati fiecare.

Doi tigri au nevoie de un bazin de 2.000 de metri patrati si de cate 50 de metri patrati spatiu de interior, iar o pereche de lupi trebuie sa se plimbe intr-un spatiu exterior de 1.000 de metri patrati. Toate spatiile in care animalele isi fac veacul trebuie sa aiba o sursa permanenta de apa, sa fie inaltate pe un substrat natural si sa contina trunchiuri, buturugi, scorburi, stinci sau cascade. Amplasamentele concepute astfel trebuie sa permita animalelor agresive sa-si manifeste reactiile normale.

Consilierul municipl Octavian Petrovici spune ca, daca aceste conditii nu vor fi indeplinite atunci animalele gradinii zoologice din Capitala ori vor fi date altor gradini care indeplinesc normele europene, ori vor fi, probabil, eutanasiate. Potrivit Agentiei Nationale de Protectia Mediului, la sfarsitul anului trecut in Romania, 25 de gradini zoologice erau neautorizate iar sapte erau inchise pentru public datorita spatiului vital mult prea mic.
„Pe data de 14 decembrie, ne vom reactualiza autorizatia de mediu, care este valabila pana in 2010. Facem asta in fiecare an. Nu cred ca este vreo problema sa o reactualizam, deoarece anul acesta am marit spatiul la tigrul siberian, la fazani, flamingo, pelicani si am incercat sa aducem locurile la un nivel cat mai aproape de habitatul natural al animalelor. Nici nu se pune problema sa eutanasiem vreun animal sau sa le donam altor gradini zoologice”. – Anca Oprea (Director Gradina Zoologica Bucuresti).

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *