Bucurestiul si Dobrogea vor produce energie curata

Pana la sfarsitul anului 2009, Bucurestiul va avea o termocentrala pe gaz cu emisii poluante reduse, care va asigura si incalzirea orasului.
padurea de turbine de eoliene
Tot anul viitor, in Dobrogea, se vor inalta 139 de turbine eoliene. Grupul german REECO va organiza doua targuri internationale in Romania. Expozitiile vor avea ca tema energiile regenerabile si eficienta energetica.

„Padurea” formata din cele 139 de turbine eoliene care se vor instala in Dobrogea va produce 600 de megawati de energie electrica incepand cu decembrie 2009 si va fi cea mai mare aglomerare de mori de vant montate pe uscat din intreaga Europa

Termocentrala de langa Bucuresti va fi complet functionala incepand din octombrie 2009. In comunicatul de presa al companiei GE Energy se precizeaza ca lucrarile cad in sarcina firmei Vest Energo si primele doua generatoare, din cele patru cate vor fi in final, vor intra in functiune chiar la sfarsitul acestui an.

Noua termocentrala va aplica metoda cogenerarii, care presupune captarea gazelor de ardere si utilizarea energiei termice cu o eficienta crescuta, prin folosirea caldurii la incalzirea blocurilor si a apei menajere pentru locuitorii Bucurestiului.

Calculele arata ca astfel de centrale sunt nu doar mai eficiente din punct de vedere energetic, asa cum recomanda directivele UE, dar si mai putin poluante decat cele pe carbune sau pacura folosite pana acum.

Oficialii de la GE Energy, compania care livreaza cele patru turbine, au precizat ca noua termocentrala va fi echipata cu doua generatoare de 3 megawati si doua generatoare de cate 4 megawati. In total, cele patru grupuri vor produce 14 megawati de energie electrica si 13,5 megawati energie termica.

Eforturile romanesti in directia aplicarii masurilor de reducere a poluarii cuprind si instalarea de catre grupul ceh Skupina CEZ a nu mai putin de 139 de turbine eoliene in zona Dobrogei.

Turbinele vor fi produse tot de concernul GE Energy si vor fi livrate ritmic spre Tulcea, astfel incat pana la sfarsitul anului 2009 intreg parcul sa fie montat si functional. Prima „ferma” de eoliene din Romania va produce in total 600 de megawati de energie electrica.

Expozitii la Bucuresti si Arad

Grupul german REECO (Renewable Energy Exhibition and Conference Organiser) a infiintat zilele trecute o filiala la Bucuresti, numita „REECO RO Expozitii S.R.L.”, in scopul promovarii energiilor regenerabile.

Cu ajutorul firmei germane, Romania devine si un promotor al tehnologiilor care asigura eficienta energetica a cladirilor si producerea de energii fara poluare. Cei de la REECO spun ca vor dezvolta trei noi locatii pentru targuri pana in 2012, urmand ca cifra de afaceri a grupului sa creasca cu pana la 25%.

Primul Targ international pentru energii regenerabile si eficienta energetica in constructii si renovari va avea loc la Sala Palatului din Bucuresti, intre 19 si 21 noiembrie, anul acesta. Pe o suprafata de 2.600 metri patrati vor fi prezenti expozanti din Romania, Germania, Austria, Ungaria si din alte tari europene.

In primavara, o manifestare similara va avea loc la Arad, intre 26 si 28 martie 2009. Investitiile masive ale Romaniei s-au facut cu bani obtinuti chiar inainte de declansarea crizei financiare la nivel mondial.

Termocentrale pe gaz in toata Europa

Analistii revistei „The Economist” noteaza cu regret in ultimul numar ca „planurile verzi” ale Uniunii Europene risca sa fie amanate din cauza reducerii fondurilor de investitii.

Lipsa banilor va afecta si domeniul energiilor regenerabile, iar contractul prin care Germania va cumpara mari cantitati de gaz din Rusia arata ca sursele alternative pot fi prea scumpe chiar si pentru guvernul de la Berlin.

Polonia, care a fost nevoita sa renunte la centralele pe carbune din cauza restrictiilor de poluare, a reprosat recent oficialilor de la Bruxelles ca prin masurile antipoluare s-a marit dependenta de gazul rusesc, incalcandu-se astfel una dintre principalele promisiuni facute statelor est-europene in procesul de preaderare.

Izolatia termica, obligatorie

Fiecare casa nou-construita trebuie sa respecte normele europene privind eficienta energetica, iar vechile locuinte trebuie renovate, pentru respectarea acelorasi principii. Una dintre masurile impuse vizeaza dublarea peretilor din exterior, astfel incat transferul de caldura din interior in exterior, pe timpul iernii, si din afara inauntru, in perioada verii, sa fie limitat.

Lemnul, sursa neexploatata

Deseurile din lemn din Romania ar putea fi utilizate in sistemele de producere a energiei termice. In ciuda avantajelor de ordin economic si ecologic, aceasta sursa de energie ramane insa nevalorificata la noi. Principalele cauze care fac ca potentialul de masa lemnoasa sa nu fie exploatat tin de lipsa tehnologiilor si absenta legislatiei care sa sprijine investitiile in acest domeniu.

Panourile solare castiga teren

Panourile solare au inceput sa devina o „moda” si in Romania, tot mai multe firme de constructii utilizandu-le pentru asigurarea eficientei energetice a imobilelor. Acestea sunt montate pe acoperisuri inca din faza de constructie a cladirii. Panourile asigura apa calda gratuita la robinetul beneficiarilor, singurele cheltuieli fiind cele de intretinere a instalatiei.
Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *