Budinca din 5 E-uri

CE BEM, CE MANCAM
Producatorul specifica pe eticheta ca budinca nu contine cons-er-vanti. Are insa alti aditivi alimentari, care nu sint tocmai inofensivi. Budinca cu gust de vanilie Tnuva are in compozitie: „lapte in-tegral pasteurizat, za-har, amidon modificat din po-rumb (unul dintre E1404/ E1414/E1420/E1440), smin-tina, lapte praf degresat, sta-bi-lizatori: caragenan E407, gu-ma tara E417, corector de aci-ditate: fosfat de sodiu E339, aroma vanilie, colorant: beta caroten E160.” Informa-tiile nutritionale pentru 100 g sint „valoarea energetica (kcal/kj) 116/490, proteine (g) 3, glucide (g) 18, lipide (g) 3,6”.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi face o descriere: „produs de tip budinca cu profil nu-tri-tional dezechilibrat, cu ex-ces de zaharuri cu ab-sorb-tie ra-pida si index glice-mic foarte ri-dicat (za-haroza), dar si glucide mo-dificate chimic (amidon din porumb). Pe linga acestea are in compozitie gu-me cu functie de stabilizatori in-grosatori. Budinca contine si o sursa de fosfor si de so-diu, precum si un colorant beta caroten con-traindicat marilor fu-matori. Produsul analizat contine o sursa de lactoza.

Concluzii

Produsul nu este indicat suferinzilor de boli car-diovasculare si cere-bra-le, osteoporoza, celor cu sensibilitati digestive, cu intoleranta la lactoza. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant. Fumatorii vor tine cont de faptul ca beta-carotenul poate creste agresivitatea tutunului. Poate fi consumat de suferinzii de celiachie.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *