Bujorii de la Zau de Campie infloresc de 1 Mai

Bujorii de la Zau de Campie vor inflori peste cateva zile

Rezervatia din judetul Mures a fost inconjurata cu gard viu, iar drumul de acces a fost pietruit.

Dupa multi ani in care bujorii de stepa (Paeonia tenuifolia) de la Zau de Campie au inflorit ba mai devreme, ba mai tarziu din pricina capriciilor vremii, iata ca in 2011 o traditie veche este respectata mai abitir ca oricand. „In doua-trei zile vor inflori bujorii, da, in jurul zilei de 1 Mai, drept pentru care lansez invitatia catre toti iubitorii de natura si frumos sa vina la Zau la sfarsitul acestei saptamani, pentru ca nu vor regreta”, a declarat primarul comunei Zau de Campie, Alexandru Iurian. El spune ca drumul de acces spre rezervatia de bujori pietruit anul trecut se prezinta in conditii bune, iar campul cu bujori a fost imprejmuit cu gard viu pentru a fi protejat impotriva animalelor care ar fi putut sa zdrobeasca sub copite florile.

Vor fonduri pentru dezvoltarea rezervatiei

Alexandru Iurian a mai declarat ca administratia locala cauta o varianta de a atrage fonduri pentru dezvoltarea rezervatiei de la Zau de Campie astfel ca plantele sa fie protejate si pe viitor, dar ca zona sa devina si mai atractiva pentru turisti. Deocamdata, din fondurile administratiei locale au fost tiparite pliante bilingve, in limbile romana si engleza. Pentru prima oara, turistii straini au acces la un material care sa le ofere informatii minimale despre aceasta planta rara. In rezervatia de la Zau de Campie sunt peste 50.000 de plante din specia Paeonia tenuifolia L, in doua perimetre imprejmuite pe o suprafata de 3,5 hectare de teren. Rezervatia de bujori de la Zau de Campie din judetul Mures a fost infiintata in 1932 de academicianul Alexandru Borza, iar grija bujorilor de aici a purtat-o o viata intreaga Marcu Sancraian, care a venit la bujori pana in ultimul an al vietii sale. In ultimii ani ai vietii sale, Marcu Sancraian l-a invatat tainele bujorului de la Zau pe fostul primar al comunei, Octavian Calugar, care a devenit, la randul sau, custode onorific al rezervatiei.

Planta rara

Bujorul de stepa sau bujorul romanesc, cum le place localnicilor din Zau de Campie sa ii mai spuna, are o inaltime de 10 pana la 30 de centimetri, creste in tufe si are florile de culoare rosu sangeriu. Este o planta ocrotita prin lege, iar rezervatia de la Zau de Campie este unica in Romania. Primele date despre bujorii de aici au fost publicate in anul 1846, la Viena. Cei interesati de o plimbare de 1 Mai ar trebui sa stie ca, in afara rezervatiei cu bujorii de stepa, la Zau de Campie mai au si alte oportunitati de a-si petrece timpul liber. Astfel, lacurile pline de peste asteapta pescarii, iar castelul baronului Ugron poate fi admirat in toata splendoarea lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *