Buldozerele, gata sa intre in Muntii Retezat. ONG-urile apeleaza la instanta ca sa stopeze constructia DN 66A

Buldozerele, gata sa intre in Muntii Retezat. ONG-urile apeleaza la instanta ca sa stopeze constructia DN 66A

Buldozerele, gata sa intre in Muntii Retezat

Ecologistii au dat in judecatã APNM si cer anularea acordului de mediu care dã „undã verde” continuãrii lucrãrilor la „Drumul lui Bãsescu”

Mai multe asociatii si organizatii de mediu au inaintat o actiune in instanta impotriva Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (APNM) si a Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara (DRDPT) pentru a solicita anularea acordului de mediu, precum si a celorlalte acte si avize care au stat la baza emiterii acordului in cazul constructiei DN 66A (Drumul lui Basescu) prin grupa muntilor Retezat-Godeanu. Cererea de chemare in judecata a fost inaintata de Agent Green, iar la aceasta au aderat organizatiile partenere: WWF, Milvus, Societatea Carpatina Ardeleana, Asociatia pentru Protectia Liliecilor si Societatea Romana de Herpetologie. „ANPM nu a dat curs plangerii noastre prealabile, iar domnul Borbely, ministrul Mediului, nu si-a tinut cuvantul atunci cand a promis publicului larg ca legislatia de mediu va fi respectata. Asadar, am epuizat toate caile posibile prin propria legislatie de mediu. De aceea il dam in judecata”, a declarat Gabriel Paun, presedintele Agent Green.

Drum, „atentat la siguranta nationala”

Organizatiile de mediu acuza ANPM si DRDPT, beneficiarul drumului, ca incalca legislatia de mediu, ca au fraudat studiul de impact si ca au ignorat contrastudiul de biodiversitate realizat de catre specialisti. Potrivit Agent Green, „Drumul lui Basescu” este in afara legalitatii inca din faza prealabila de informare a publicului, intrucat in acordul de mediu se precizeaza ca beneficiarul DN 66A a facut anunturi pentru informarea publicului in presa scrisa, ceea ce nu reiese din datele existente in arhiva Bibliotecii Nationale, pe care reprezentantii organizatiei de mediu le-au verificat. „In cazul DN 66A este vorba de un drum care ar urma sa strabata mai multe judete si sa aiba mai multe tronsoane, deci studiul de impact trebuie facut pentru intreg drumul si nu fragmentat. Putem spune (…) ca realizarea drumului ar fi un atentat la siguranta nationala pentru ca Retezatul este un patrimoniu natural care trebuie inmanat intact generatiilor viitoare si care, odata conservat, poate atrage ecoturisti din intreaga lume care sa lase bani comunitatilor locale pentru cazare, masa, ghidaj si alte servicii’”, a mai spus Gabriel Paun.

Aproape sase ani de proteste contra DN 66A

Campania impotriva DN 66A a demarat in anul 2006, cand s-a realizat ilegal tronsonul 2 al drumului prin Parcul National Retezat (PNR). De atunci, s-a reusit stoparea constructiei la limita intre tronsonul 2 si 3 la Campusel, unde Agent Green si organizatiile partenere au realizat proteste si o tabara de rezistenta (foto) timp de o luna pentru oprirea buldozerelor in iulie 2010. Agent Green a depus, in data de 4 iulie 2011, la ANPM, plangerea prealabila pentru a impiedica eliberarea acordului de mediu. De asemenea, Agent Green si organizatiile partenere au depus, in ianuarie 2011, contra-studiul la DN 66A.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *