Bule de gaz metan in apele arctice

Cantitati mari de combustibil ies la suprafata in nordul Siberiei, ridicand problema unor scurgeri mari care ar putea duce la accelerarea incalzirii globale, informeaza Reuters.bule cu gaz metan

Totusi, nu se stie daca emisiile arctice de gaz metan sunt noi sau pur si simplu nu au fost observate pana acum. Conform studiului publicat in Science, opt milioane de tone de metan ies la suprafata in fiecare an, adica o cantitate egala cu cea estimata ca ar fi eliberata in fiecare an de toate ocenele la un loc.

„Permafrostul de sub ape isi pierde abilitatea de a tine captive aceste gaze”, a declarat Natalia Shakhova, de la University of Fairbanks, Alaska.

Specialistii au masurat nivelul gazului metan in 5.000 de locuri din estul Siberiei, in perioada 2003-2008 si s-a observat ca in unele locuri metanul pur si simplu facea bule la suprafata. La ora actuala, concentratia de gaz metan din regiunea Arctica este cea mai ridicata din ultimii 400.000 de ani.

„Este bine sa ne documentam. Insa nu putem spune daca emisiile vor creste. Aceste scurgeri ar putea fi ceva permanent”, a explicat specialistul Martin Heimann intr-un articol aparut tot in Science.

Monitorizarea acestor depozite de gaz metan nu este un lucru usor de facut pentru ca scaparile nu sunt permanente si nimic nu anunta ceea ce urmeaza sa aiba loc.

Uneori, depozitele de gaz din aceasta regiune s-au aflat deasupra nivelului marii, insa in momentul in care se afla sub apa temperaturile cresc cu 12-17 grade Celsius.

60% din emisiile de metan provin de la activitatile oamenilor, precum agricultura, in timp ce 40% reprezinta emisiile naturale.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *