Bulgaria ar putea fi obligata sa plateasca daune de 1 mld. euro catre Rusia, dupa anularea constructiei centralei nucleare de la Belene

Rusia vrea s? resusciteze un proiect nuclear bulgar de la grani?a cu România
Bulgaria ar putea fi obligata sa plateasca daune de 1 mld. euro catre Rusia, dupa anularea constructiei centralei nucleare de la Belene

Guvernul bulgar incearca sa descurajeze compania rusa de stat Atomostroyexport de la eventuale actiuni in justitie privind decizia Sofiei de a renunta la proiectul de constructie a unei centrale nucleare la Belene, a declarat joi ministrul economiei Delian Dobrev, citat de Reuters.

Atomostroyexport castigase contractul pentru constructia a doua reactoare cu o capacitate de 1.000 MW fiecare.

Compania rusa a avertizat in repetate randuri Bulgaria ca statul ar fi obligat sa plateasca daune de pana la un miliard de euro daca proiectul nu va fi dus la bun sfarsit.

„Rusii au motivele lor sa ceara compensatii, dar si noi avem argumente prin care putem explica de ce nu trebuie sa platim acesti bani”, a afirmat Dobrev la postul TV7 inainte de a pleca in vizita la Moscova.

Dobrev a spus ca statul bulgar a cheltuit peste 1,3 miliarde leva (664 milioane euro) pentru dezvoltarea proiectului, din care peste 100 milioane euro pentru dezafectarea instalatiilor deja construite la Belene, pe malul Dunarii.

Guvernul bulgar a renuntat recent la initiativa deoarece nu a reusit sa atraga suficiente investitii straine, dupa retragerea grupului german RWE din proiect. RWE a invocat de asemenea temeri privind asigurarea finantarii necesare.

Sofia intentioneaza insa sa plateasca Atomostroyexport pentru un reactor de 1.000 MW deja fabricat, pe care doreste sa-l instaleze la centrala deja existenta de la Kozlodui, care are in prezent o capacitate de 2.000 MW. Unitatea era destinata initial proiectului Belene.

Fostul ministru bulgar al Economiei Petar Dimitrov considera ca Bulgaria nu are suficiente argumente pentru a trece cu bine de negocierile cu grupul rus.

„Nu exista argumente care sa convinga Rusia sa nu ceara daune. Ar putea cere intre 800 milioane euro si un miliard de euro. In cel mai rau caz, Rusia ar putea decide sa pastreze reactorul de 1.000 MW care a fost deja fabricat”, comenteaza fostul oficial.

Dobrev va avea dificultati si in privinta negocierii unei reduceri a pretului gazelor importat de Bulgaria de la Gazprom. Sofia vrea scaderea tarifelor pentru acest an cu 10%. Compania rusa de stat Gazprom asigura peste 90% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei.

„Voi incerca sa obtin o reducere de 100 milioane de dolari de la Gazprom, insa imi dau seama ca este un obiectiv foarte dificil de negociat”, a spus Dobrev.

Autoritatea bulgara de reglementare in domeniul energiei a anuntat saptamana trecuta ca pretul gazelor naturale va creste cu 12,7% incepand de la 1 aprilie, de la 620 leva la 699 leva (357 euro) pe mia de metri cubi, pentru a reflecta evolutia cotatiilor resurselor energetice pe pietele internationale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *