Bulgaria – Romania, pod radioactiv de cancer. Guvernul Romaniei este somat sa se opuna constructiei depozitului nuclear Kozlodui, „Bomba Nucleara cu ceas a Balcanilor!”

Bulgaria - Romania, pod radioactiv de cancer. Guvernul Romaniei este somat sa se opun? construc?iei depozitului nuclear Kozlodui, „Bomba Nuclear? cu ceas a Balcanilor!”
Bulgaria - Romania, pod radioactiv de cancer. Guvernul Romaniei este somat sa se opuna constructiei depozitului nuclear Kozlodui, „Bomba Nucleara cu ceas a Balcanilor!”
Bulgaria – Romania, pod radioactiv de cancer. Guvernul Romaniei este somat sa se opuna constructiei depozitului nuclear Kozlodui, „Bomba Nucleara cu ceas a Balcanilor!”

In timp ce reprezentantii oficiali ai Centralei Nucleare de la Kozlodui nu au oferit garantii reale cu privire la siguranta modernizarii si utilizarii instalatiei, oamenii din sudul Romaniei sunt din ce in ce mai ingrijorati fata de reactia lasciva a autoritatilor de la Bucuresti.

Mai multe ONG-uri din Craiova fac APEL impotriva constructiei centralei nucleare de la Kozlodui, unitate pe care o considera drept „bomba nucleara cu ceas din Balcani”. Apelul este catre presedintele ales al Romaniei Klaus Iohannis, primului ministru Victor Ponta, Parlamentului si Guvernului Romaniei de a interveni pe langa Guvernul Bulgariei si forurile Uniunii Europene pentru a solicita incetarea lucrarilor de modernizare si a functionarii Centralei Nucleare de la Kozlodui.

Sudul Romaniei este zona cea mai expusa riscului nuclear bulgar. Noua unitate nucleara de la Kozlodui se va construi la 3,7 km de granita cu Romania si ar putea avea un efect pe termen lung pe o raza de 100 de km, afectand la nivel transfrontalier localitati din Dolj si Gorj. In caz de incidente nucleare, situatia poate deveni extrem de dramaticaa in Dolj si Craiova, avertizeaza specialistii. Doza letala de radiatii poate ajunge in localitatile doljene in doar cateva minute, asta pentru ca bulgarii construiesc in urmatorii trei ani si un megadepozit de deseuri radioactive la 4 km de granita cu Romania, in localitatea Radiana. Toate studiile arata ca amplasarea acestui depozit de deseuri nu ar avea doar consecinte economice negative asupra regiunii, indepartand investitorii si reducand drastic oportunitatile localnicilor, dar impactul asupra sanatatii doljenilor din regiune este covarsitor.

Autoritatile doljene s-au aratat initial ingrijorate dupa ce in ultimii ani au aparut sute de cazuri de oameni cu cancer, in special tiroidian. Insa teama de efectul Kozlodui se accentueaza in fiecare zi in randul localnicilor, dar mai ales al specialistilor care studiaza fenomenul Kozlodui.

„Unitatea nucleara de ultima generatie a fost proiectata conform cerintelor europene, care aproba generarea a nu mai mult de 50 metri cubi de deseuri radioactive solide (la aproximativ 1.000 MW energie electrica) pe an, care in functie de alternativa selectata pentru noua unitate nucleara, reprezinta deseuri radioactive conditionate intre 180 si 250 metri cubi pe an. Printre tipurile cele mai semnificative ale impactului preconizat se numara cresterea temperaturii apei: „Se asteapta un impact numai in timpul functionarii unitatilor finalizate in ceea ce priveste poluarea termica pe termen lung. Schimbarile climatice ale temperaturii apei, combinate cu sarcina termica aditionala, vor avea efecte adverse crescute asupra ecosistemelor acvatice”, se arata intr-un raport intocmit de autoritatile bulgare. Constructia noii centrale de la Kozlodui va dura 5 ani, timp in care constructiile nu vor avea un impact transfrontalier semnificativ, singurul inconvenient fiind cresterea traficului pe Dunare, se mai arata in raportul de mediu al bulgarilor.

Realitatea arata altceva

Desi raportul de mediu elaborat de bulgari arata un impact minim asupra compozitiei apelor Dunarii si o stare a solurilor de pe teritoriul Romaniei care nu va fi influentata de proiect, in realitate lucrurile stau altfel. Oamenii din comunele apropiate de granita cu Bulgaria nu mai cred in date oficiale. Ei spun ca de 20 de ani, pe langa problemele de sanatate, totul se usuca in jurul lor. Conform statisticilor, in zona afectata radioactiv se inregistreaza 40% din totalul bolnavilor de cancer din sudul Olteniei. A fost organizat chiar si un «Summit » la Bechet intre romani si bulgari privind efectele pe care le-ar putea avea deseurile radioactive asupra zonei, vezi foto (cvlpress.ro).

ONG-urile din Romania si Bulgaria: NU, Centralei Nucleare de la Kozlodui

Asociatia PRO DEMOCRATIA – CLUB CRAIOVA cu sustinerea Asociatiei C.R.O.N.O. – Centrul de Resurse pentru Organizatiile Non-profit din Oltenia, Fundatiei pentru Dezvoltarea Economiei Sociale (F.D.E.S.), Asociatiei Dabuleni Impreuna pentru Viitor, Tineri in Europa – Calarasi, Institutului Roman pentru Promovarea Femeii si Asociatiei EUROAGORA adreseaza societatii civile, cu precadere miscarii ecologiste, din Romania si Bulgaria, Presedintelui ales al Romaniei Klaus Iohannis, Primului Ministru al Romaniei Victor Ponta, Parlamentului si Guvernului Romaniei apelul de a interveni pe langa Guvernul Bulgariei si forurile Uniunii Europene pentru a solicita incetarea lucrarilor de modernizare si a functionarii Centralei Nucleare de la Kozlodui. Reprezentantii oficiali ai Centralei Nucleare de la Kozlodui nu au oferit garantii reale cu privire la siguranta modernizarii si utilizarii acestei instalatii. Singurele argumente inaintate spre consultare publica sunt cateva analize tehnice care nu prezinta garantia ca sunt obiective si neinfluentate de interesele economice ori politice ale partii bulgare.

„Consideram ca este obligatoriu sa se realizeze o analiza independenta, la nivelul institutiilor europene din domeniu, a argumentelor tehnice prezentate de oficialii bulgari. Dezbaterile organizate recent in Romanie de reprezentantii oficiali ai Centralei Nucleare de la Kozlodui au avut un caracter formal. De fapt, se repeta trista experienta a dezbaterilor organizate acum cativa ani de oficialii bulgari cu privire la realizarea unui mega-depozit de deseuri radioactive la Kozlodui, opiniile exprimate atunci de autoritatile romane de profil, de reprezentantii comunitatilor locale si ai societatii civile fiind fara vreun efect major. Credem ca si in cazul dezbaterilor organizate pe subiectul „modernizarii” Centralei Nucleare de la Kozlodui, opiniile noastre nu vor avea vreun impact. Asociatia PRO DEMOCRATIA – CLUB CRAIOVA avertizeaza asupra consecintelor pe care functionarea Centralei Nucleare de la Kozlodui le-a avut si le are asupra starii de sanatate a populatiei romanesti si bulgare, a mediului inconjurator din zonele limitrofe acesteia. In judetele riverane Dunarii si aflate in vecinatatea Centralei Nucleare de la Kozlodui se poate observa in statistici o crestere a numarului de cazuri de cancer, mai ales in randul copiilor. Consideram ca este necesar ca autoritatile romanesti si institutiile europene sa realizeze o monitorizare interdisciplinara a impactului asupra sanatatii oamenilor si a mediului pe care il are functionarea Centralei Nucleare de la Kozlodui.

Asociatia PRO DEMOCRATIA – CLUB CRAIOVA solicita autoritatilor romanesti, autoritatilor bulgare si institutiilor europene sa intervina in rezolvarea problemei functionarii Centralei Nucleare de la Kozlodui, o bomba nucleara cu ceas a Balcanilor, in spiritul respectarii dreptului la sanatate si dreptului la un mediu curat care sunt garantate cetatenilor de legislatia Uniunii Europene”. Apelul este semnat de Carla Stoica, presedinte APD – Club Craiova, Pr. Marcel Radut Seliste, coordonator Programe APD – Club Craiova.

Prioteasa, cu ochii pe „Kozlodui”

Si Autoritatile doljene s-au declarat impotriva construirii unui depozit nuclear la Kozlodui. Presedintele Consiliului Judetean Dolj a somat public inca de anul trecut Guvernul de la Bucuresti sa spuna “un NU hotarat” ridicarii unui depozit nuclear langa Kozlodui, in Bulgaria, “indiferent” de ce se intampla cu relatiile romano-bulgare. Ion Prioteasa se declara chiar surprins de “tacerea” autoritatilor romane in acest caz. El a apreciat la nivel declarativ, in 2012-2013, ca interesele “unilaterale” nu pot lasa sa prinda viata un asemenea proiect.

„Sunt inca proaspete in memoria noastra evenimentele de la Cernobil si din Japonia, care au creat in randul populatiei o justificata ingrijorare legata de un eventual accident nuclear.

Privim cu atentie orice eveniment produs in zona Kozlodui, atat in ceea ce priveste realizarea unui nou reactor, cat si a depozitului de deseuri radioactive, care ar putea avea un impact negativ asupra judetului nostru. In plus, in ultimii ani am primit o serie de sesizari in acest sens de la oameni care locuiesc in sudul Doljului, preocupati de consecintele pe care ar putea sa le aiba asupra mediului si, in definitiv, asupra sanatatii”, a spus in primavara presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, la intalnirea cu delegatia bulgara condusa de guvernatorul districtului Vratsa din Bulgaria, Ventsislav Vasilev.

Ministerul Mediului a organizat trei sesiuni de dezbatere publica privind impactul de mediu asupra Romaniei in urma construirii unei centralenucleare de noua generatie la Kozlodui. Dezbaterile au avut loc la Dabuleni –Dolj, pe 18 noiembrie 2014, in Craiova, pe 19 noiembrie 2014, in sala de sedinte a Primariei Municipiului Craiova si la Bucuresti pe 20 noiembrie 2014, la sediul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *