Bush ridica restrictiile privind extractia de petrol din platoul continental

Sondele ar putea aparea la cativa metri de statiuni si rezervatii de mediu

Masura, intens criticata de Congresul dominat de Partidul Democrat

Bush ridica restrictiile privind extractia de petrol din platoul continental

Setea de energie a economiei SUA a ajuns atat de mare, incat presedintele George W. Bush a considerat ca criza preturilor la combustibil nu mai poate fi temperata decat daca se da liber la exploatarea de titei din zonele foarte apropiate de coasta. „Presedintele petrolist” (cum l-a numit liderul Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, ce se opune masurii anuntate de Bush) a ridicat un moratoriu prezidential vechi de 20 de ani care interzicea exploatarea de petrol si gaze naturale. Cu toate tehnologiile moderne, spectrul unor „maree negre”, care ar afecta statiuni maritime, porturi sau rezervatii naturale, ii inspaimanta pe congresmeni, mai ales pe cei pe provenind din statele unde companiile petroliere de-abia asteapta sa instaleze noi platforme de foraj – Florida, California sau Alaska.

Apoi, cele cateva milioane barili de petrol care s-ar putea extrage din platoul continental al SUA nu reprezinta mai mult decat consumul intern pe doi-trei ani si in niciun caz nu vor putea avea un efect pozitiv asupra actualei crize a preturilor, cand un baril se vinde, la bursele mondiale de profil, cu 145 USD. La momentul cand s-ar putea incepe extractia, conditiile pe pietele energetice vor fi altele si nu neaparat mai bune. Totusi, Bush a adoptat aceasta masura disperata, renuntand la un moratoriu de pe vremea presedintelui Ronald Reagan si reinnoit de tatal sau, George H.W. Bush, in 1990. El spera sa forteze si Congresul sa renunte la restrictii similare pe care le reinnoieste an de an, insa anuntul sau nu a facut decat sa-l puna iarasi la cutite cu congresmenii democrati.

„O scamatorie politica”, ineficienta pe piata energiei

La fel de vehement cum a fost contrat atunci cand a decis suplimentarea efectivelor din Irak, anuntul lui Bush a primit o avalansa de critici. „O scamatorie politica”, a numit gestul un congresmen din Illinois, in timp ce dna Pelosi l-a calificat drept „o pacaleala”. Teoretic, anuntul presedintelui nu are nicio putere, pentru ca moratoriul similar al Congresului este in vigoare. Bush mizeaza insa pe presiunile uriase pe care le primesc din circumscriptii congresmenii democrati.

Alegatorii, exasperati de un pret al benzinei de patru dolari pentru galon (respectiv pentru 3,7 litri – un pret „incredibil de bun” in orice stat UE), insista sa se ia orice masuri. Si chiar daca deschiderea platoului continental pentru exploatarea resurselor nu va avea niciun efect imediat asupra pietei, oamenii continua sa spere ca „s-ar putea face ceva”, daca presedintele (oricat de impopular ar fi el din alte privinte!) a dat un semnal in acest sens.

O lipsa de strategie energetica in SUA

Dinspre echipa de campanie a democratului Barack Obama a venit un mesaj potrivit caruia solutia lui Bush „ar trebui luata in considerare, indiferent de riscuri (…), desi cei mai multi experti, chiar si din administratia de la Washington, considera ca va prelungi politicile energetice esuate din ultimii 30 de ani. Fie ca este asa sau nu, Bush a reusit sa creeze impresia ca intre explorarea platoului continental si preturi mai bune pentru benzina la pompa nu ar sta decat „incapatanarea” Congresului. Practic, in lupta Executiv-Legislativ, Bush profita de o uriasa nemultumire populara, la fel cum Congresul a profitat de opozitia americanilor fata de razboiul din Irak.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *