Buzau: Lacuri din arii protejate in pericol de disparitie

Doua lacuri naturale situate in campia Ramnicu Sarat pe arii protejate din cadrul sit-ului Natura 2000, Balta Alba si Balta Amara, sunt in pericol de a seca din cauza reducerii drastice a cantitatii de apa colectate de la afluenti si a secetei excesive din ultima perioada, transmite corespondentul AMOS News.

secarea lacurilor
Lacul Balta Alba cunoscut inca din 1840 pentru namolul cu proprietati sapropelice cu efect terapeutic in diverse afectiuni ale aparatului locomotor si sistemului nervos periferic si-a redus drastic suprafata, cu pana la 80 la suta din cauza secetei execesive, in prezent peisajul fiind similar cu cel dintr-o zona desertica.

De asemenea, peisajul cu aspect selenar poate fi intalnit acum si pe Balta Amara care si-a redus cam in acelasi procent suprafata, satenii din zona fiind nevoiti sa renunte si la activitatile de pescuit, traditionale in zona.

Seful serviciului de implementare a politicilor de mediu din cadrul APM Buzau Sanda Postolache, a declarat pentru AMOS News ca motivele pentru care cele doua lacuri sunt in pericol de a seca sunt complexe si greu de determinat:

„Ar trebui facute niste studii mai complexe pentru a vedea cum s-a ajuns in aceasta situatie.Banuim ca in ceea ce priveste Balta Alba ar fi avut si niste izvoare subterane care alimentau lacul.

Probabil din cauza secetei prelungite din ultimii ani aceste izvoare si-au pierdut nivelul si nu au mai putut alimenta lacul.

O alta cauza in ceea ce priveste luciul de apa scazut de la Balta Alba este reducerea aproape in totalitate a debitului de pe paraul Boldu afluent al raului Buzau, care alimenta lacul cu o apa usor sarata.

Din aceasta cauza sunt necesare si anumite studii facute de specialisti pentru a vedea exact care este cauza si care sunt masurile de regenerare a sistemelor de alimentare cu apa a baltilor care au secat in momentul de fata.” a mai declarat Sanda Postolache

Apele statatoare saline si salmastre ale celor doua lacuri cu speciile hidrofile si palustre, au potrivit echipei din cadrul APM Buzau o mare valoare conservativa.

Daca in domeniul florei speciile de plante sunt bine adaptate la variatiile de precipitatii in ceea priveste fauna cele mai afectate specii sunt cele ce tin de aviafauna , pasarile de pasaj ocolind in prezent zona celor doua lacuri.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *