Ca sa scape de canicula, hunedorenii se scalda in rauri pline de bacterii si cu risc de inec

Deseurile deversate in apele din judet le-au transformat in adevarate bombe biologice. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica atrag atentia asupra pericolelor pe care le reprezinta scaldatul in apele naturale din judet.apa cu deseuri

Ignorand orice avertisment, in fiecare weekend, sute de hunedoreni campeaza pe malurile raurilor Strei si Mures si intra in apa pentru a se scalda fara sa fie interesati de gradul de poluare a apei. Cei mai multi mizeaza pe traditia populara conform careia „daca apa trece peste cinci pietre” este buna si de baut.

E adevarat ca in niciun loc de scaldat, autoritatile nu au montat niciun panou de avertizare. „Ma duc la Strei de ani de zile si nu am avut nicio problema de piele. E adevarat ca am prieteni care au avut ceva boli de piele. Dar cum acestia mergeau si la strand e greu de spus de unde au contactat bacteriile respective”, a spus Cornel Mihalcea, din Deva.

In realitate insa lucrurile stau cu totul altfel. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Hunedoara avertizeaza ca nici macar una dintre zecile de scaldatori folosite an de an de hunedoreni nu indeplineste conditiile biologice necesare. „Institutia noastra nu are atributii in a verifica aceste ape decat la cererea expresa a primarilor in a caror localitati exista astfel de zone de imbaiere. Cu toate acestea, nimeni nu a solicitat o astfel de analiza. Dar, daca tinem cont de mizeriile care sunt deversate de catre oamenii care locuiesc in amonte este clar ca apele sunt infestate”, a declarat medicul Cecilia Biro. Medicul dermatolog Mirela Folea arata ca in perioada verii aproximativ 25 la suta din hunedorenii care se prezinta la medicii de familie o fac pentru ca au contactat o boala de piele in urma contactului cu apa. „Majoritatea prezinta infectii micotice, bacteriene si virale la nivelul pielii. Cea mai mare problema este ca multi se prezinta la medic dupa ce s-au tratat dupa ureche astfel ca infectia s-a agravat”, spune Folea. Una dintre cele mai grave boli ce poate fi luata din apa este leptospiroza, care afecteaza ficatul, rinichii, cordul si nu in ultimul rand meningele. Aceasta afectiune prezinta simptome asemanatoare gripei, hepatitei si insuficientei renale. Daca pacientul nu se prezinta la medic pentru diagnostic si tratament, boala se poate agrava si poate duce la deces.

Un alt mare pericol pe care il reprezinta scaldatul in rauri este inecul. Principalul motiv este acela ca in albiile raurilor au loc permanent lucrari de excavare astfel ca relieful fundului apei se schimba de la o zi la alta. Anul acesta, patru persoane si-au pierdut viata in apele raurilor.

„Multi vin in zonele pe care cred ca le cunosc fara sa stie ca acolo au fost executate lucrari de excavare. Abia cand intra in apa realizeaza ca e foarte adanca si ca sunt curenti puternici. Din pacate, in unele cazuri, persoana sfarseste prin a se ineca”, explica Anemona Doda, purtator de cuvant in cadrul ISU Hunedoara.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *