Cafeaua, sanatoasa in doze moderate

Antioxidantii din cafea stimuleaza capacitatea mentala, insa daca depasiti doza zilnica recomandata pot aparea efecte adverse.cafeaua in doze moderate

Mai multe studii care au evaluat impactul consumului de cafea asupra sanatatii au fost realizate in ultimii ani, iar rezultatele arata ca un consum moderat de cafea poate avea efecte benefice.

Specialistii sustin ca, atata timp cat nu se depaseste doza optima, cafeaua va scapa de dureri de cap, energizeaza organismul si amana oboseala.

Antioxidantii limiteaza distrugerea celulelor

Principalele efecte pozitive ale cafelei sunt determinate de faptul ca are un continut bogat de antioxidanti, care actioneaza asupra organismului si limiteaza distrugerea celulelor.

„Prin continutul si efectele sale, cafeaua imbina doua avantaje intr-unul: contine antioxidanti si este un tonic al sistemului nervos”, explica Luiza Pirvu, medic nutritionist. Mai mult, cafeaua stimuleaza capacitatea mentala, performanta fizica, inlatura oboseala, conform studiilor recente.

In plus, cafeaua este si un prilej de socializare. „Intalnirea la o cafea este motivul cel mai des invocat de oameni pentru a face o pauza, a iesi din mediul cotidian, respectiv pentru a socializa”, mai spune nutritionistul Luiza Pirvu.

Pe langa cafea, ceaiul, ciocolata si cacaua, energizantele sau unele bauturi racoritoare contin cofeina. Din acest motiv, cei care consuma mai multe astfel de produse este bine sa fie atenti la cantitate.

Doza zilnica recomandata este de trei cafele pe zi. „300 de miligrame de cofeina (echivalentul a 3 cani de 150 de mililitri) reprezinta un consum moderat pentru oamenii sanatosi. Preferabil este sa se incadreze intre doua si trei cani”, recomanda Elena Casapu, specialist Nescafe in nutritie.

In ceea ce priveste cafeaua solubila, specialistul recomanda respectarea anumitor proportii: pentru 150 de mililitri de apa sunt suficiente doua lingurite de cafea solubila.

Efecte secundare: agitatie, neliniste si tremuraturi

In cazul in care se depaseste consumul mediu de trei cani de cafea pe zi, pot aparea efecte adverse: agitatie, neliniste, insomnie, tremuraturi si probleme cardiace.

Mai mult, persoanele care au probleme cu tensiunea arteriala, diabeticii sau mamele care alapteaza ar trebui sa evite consumul de cafea pentru a nu-si crea singuri probleme de sanatate.

„Cei care sufera de hepatita cronica, ulcer, persoanele cu enterocolita cronica sau guta e bine sa evite consumul de cafea”, spune nutritionistul Elena Casapu. Cei care au boli usoare nu sunt in pericol daca beau o cafea slaba.

Pe de alta parte, cofeina poate avea si efect contra migrenei. „Cofeina amelioreaza cefaleea (durerile de cap). De altfel, din ce in ce mai multe medicamente pentru durerile de cap contin cofeina”, spune medicul nutritionist Luiza Pirvu.

Pentru ca organismul sa functioneze bine, nu uitati sa aveti o alimentatie echilibrata si o activitate fizica regulata.

„300 de miligrame de cofeina reprezinta un consum moderat pentru oamenii sanatosi. Preferabil este sa se incadreze intre doua si trei cani de 150 de mililitri.”, ELENA CASAPU, specialist in nutritie

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *