Caii nu-si uita niciodata prietenii umani

cal.jpgOamenii care ne sunt prieteni vin si pleaca, dar caii pot fi cei mai loiali si vechi prieteni daca ne purtam adecvat cu ei, sugereaza un nou studiu. Acestia inteleg cuvintele mai bine decat ne-am astepta si poseda „amintiri excelente”, ceea ce le permite sa-si aminteasca prietenii umani dupa perioade in care sunt despartiti si, de asemenea, sa-si aminteasca strategii complexe de rezolvare a problemelor pentru o perioada de 10 ani sau chiar mai mult.

Legatura cu oamenii este o prelungire a comportamentului cabalin din salbaticie, datorita faptului ca acestia isi apreciaza foarte mult rudele si prietenii cabalini, si sunt si foarte deschisi fata de cunostinte noi care nu sunt amenintatoare. Carol Sankey, care a condus studiul, alaturi de echipa ei, explica: „Caii mentin legaturi de durata cu mai multi membri ai grupului lor, ai familiei lor, dar interactioneaza, de asemenea, cu membri ai altor grupuri atunci cand formeaza turme”.

„Comportamentul social al cailor si relatiile lor sunt de lunga durata, si, in unele cazuri, chiar dureaza o viata”, au adaugat cercetatorii, a caror lucrare a fost acceptata pentru publicare in Animal Behavior Journal.

Etologul Sankey de la University of Rennes si colegii ei au studiat 20 de cai din rasa Anglo-Arabian si trei din rasa French Saddlebred, care se gasesc in grajdurile din Chamberet, Franta. Cercetatorii au testat cat de bine isi amintesc caii de o femeie instructor si indicatiile ei dupa ce au fost despartiti de ea pana la 8 luni.

Programul de pregatire al cailor a constat in 41 de pasi asociati cu ingrijire de baza si medicala. De exemplu, caii trebuiau sa ramana nemiscati in cazul comenzii „reste!”, care in franceza inseamna „stai”. Totodata, caii trebuiau sa ridice un picior sau sa tolereze un termometru inserat in rect si alte tipuri de teste. Cand un cal respecta indicatiile, era rasplatit cu mancare.

Datorita acestor recompense gustoase, caii au dat dovada de un comportament si mai binevoitor fata de cel care experimenta, manifestat prin lins sau sunete specifice, au notat cercetatorii. Caii fac acest lucru in semn de afiliere unul fata de celalalt, asadar nu cautau neaparat sa primeasca mai multa mancare.

Cercetatorii au mai adaugat si ca unii dintre caii antrenati fara recompense au dovedit de 4 pana la 6 ori mai multe comportamente negative, precum muscarea, lovirea sau neindeplinirea comenzilor. Totusi, dupa cele 8 luni de separare, caii a caror pregatire a inclus recompensele au tins spre aceeasi persoana. De asemenea, caii pareau sa accepte persoane noi mult mai usor, ceea ce indica faptul ca dezvoltasera o memorie pozitiva fata de oameni in general.

„In urma rezultatelor obtinute am ajuns la concluzia ca, aparent, caii nu sunt diferiti de oameni (in ceea ce priveste feed-back-ul pozitiv)”, sustin cercetatorii. „Ei se comporta, invata si memoreaza mai bine atunci cand invatarea este asociata cu o situatie pozitiva”. In vreme ce oamenii isi dreseaza de obicei cainii in acest mod, folosind de asemenea si comenzi verbale, Sankey si echipa sa atrag atentia asupra faptului ca majoritatea antrenamentelor de dresaj se bazeaza pe senzatii tactile -presiune ascendenta, miscarea picioarelor calaretului, schimbarea distributiei greutatii in sa.

De vreme ce caii „sunt capabili sa invete si sa memoreze cuvinte” si pot auzi vocea umana chiar mai bine decat cainii, datorita unei particularitati a auzului, oamenii de stiinta prezic o dezvoltare in cazul in care dresorii vor introduce mai multe comenzi vocale in programele lor de dresaj cabalin.

Jill Starr este presedintele si fondatorul Lifesavers Wild Horse Rescue, ONG care ofera adapost, antrenament si plasament pentru caii a caror soarta este de a fi macelariti, de a fi cai salbatici sau domestici. Starr a declarat pentru Discovery News ca ea a fost martora faptului ca acesti cai tind sa reactioneze bine la comenzi verbale, cum ar fi „trot”, dar ea simte ca „oamenii si caii se inteleg mai bine daca persoana nu trancaneste, acest lucru determinand indivizii sa aiba o mai buna perspectiva asupra limbajului corporal, mai familiar cailor”.

Totusi, ea este de acord cu ideea conform careia caii sunt loiali, inteligenti si au o foarte buna memorie, legata atat de intamplari bune, cat si de unele mai putin bune. „Caii iarta, dar nu uita niciodata”, a declarat Starr.

Sursa: http://news.discovery.com/animals/horse-friends-memory-trainers.html 19.03.2010 http://www.enn.com/wildlife/article/41122

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *