Caii salbatici, un pericol pentru Delta?

Oamenii locului au pareri diferite despre situatia cailor salbatici. Reprezinta sau nu aceste animale o amenintare? Desi sunt unici in peisajul european, caii salbatici din Delta Dunarii ar putea ameninta padurile si mlastinile din regiune, spun specialistii in conservarea mediului.
cai salbatici
Aproximativ 4.000 de cai salbatici care traiesc in partea neamenajata a Deltei Dunarii au pus stapanire pe regiunea protejata. Potrivit „The Guardian”, care citeaza un alt articol din „Le Monde”, situatia cailor salbatici a starnit controverse. „Daca se stabilesc undeva, in urmatoarea zi locul arata ca un teren de fotbal dupa ce au avut loc doua meciuri succesive in ploaie”, spune Viorel Rosca, seful administratiei Parcului National Muntii Macinului.

„Distrug tot. Exista specii de flori care dispar dupa ce le-a luat ani buni sa prinda radacini. In curand, aceasta padure unica nu va mai fi mai mult de o amintire. Pentru a proteja Delta, ei trebuie sa plece”, adauga acesta. Delta Dunarii a intrat in 1991 in lista patrimoniului mondial UNESCO. Cu sute de lacuri si iazuri, mii de canale, intinderi uriase de paduri si paturi de stuf, Delta este un refugiu pentru mii de pasari migratoare.

Sunt foarte greu de prins

Romulus Stiuca de la Institutul National de Cercetare Delta Dunarii spune ca fenomenul trebuie oprit. Din cauza lipsei de fonduri, autoritatile nu au putut face insa nimic pentru a restrictiona caii intr-o anumita zona. Iar ei sunt greu de prins, pentru ca traiesc in mlastini si se feresc de oameni.

Povestea lor incepe de la momentul caderii comunismului si a fost agravata de colapsul economic. Neavand ce sa le mai dea sa manance, oamenii le-au dat drumul in padure, iar ei s-au adaptat in salbaticie. Au fost vanati intr-o perioada, pentru a fi vanduti, dar in 2008 lucrurile s-au linistit. Veterinarii au aflat ca sufereau de un fel de anemie infectioasa. Unii pescari din satul Letea nu par deloc ingrijorati de soarta cailor salbatici. „Ar trebui sacrificati! Ne distrug padurile!”, spune un pescar batran. Copiii nu sunt insa de acord, echitatia facand inca parte din cultura locala.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *