Cainii si pisicile au dreptul sa-si arunce stapanii dupa gratii

Adoptii Caini
Legislatia privind protectia animalelor este din ce in ce mai dura cu stapanii care isi abandoneaza animalele. Ei risca amenzi usturatoare si chiar condamnarea la inchisoare.

Anual, milioane de caini si pisici de rasa sunt torturati, ucisi si apoi mancati, in Asia. Pretextul? Consumul carnii acestor vietuitoare, considerate, de altfel, animale de companie, aduce mari beneficii sanatatii omului! Pentru asiatici, torturarea indelungata a acestor vietati, inainte de a fi ucise, presupune un adevarat ritual. Ei considera ca adrenalina pe care o secreta animalul aflat in spasmele mortii fragezeste carnea sau ii confera acesteia calitati afrodiziace.

Intreceri intre caini dresati de stapanii lor sa se ucida intre ei, magazine in care stau pe raft pisoi in varsta de numai cateva saptamani, targuri de animale, asa-zise de rasa, in care zac chinuite si inghesuite in portbagaj tot felul de suflete menite sa faca deliciul cine stie carui viitor stapan, toate acestea constituie doar cateva imagini din viata necuvantatoarelor denumite generic animale de companie.

Aceste suflete au, de multe ori, si o soarta buna, atunci cand nimeresc in casa vreunui om singur sau bun la suflet, dar, uneori, ceea ce se intampla cu ele depaseste chiar si imaginatia cea mai bogata. Asiaticii le cresc si le mananca, deseori sunt abandonate dupa ce au fost obisnuite sa traiasca in casa, alteori, pisicile sunt jupuite pentru blana lor, iar cainii sunt dopati si pusi sa se lupte noaptea pe maidan.

O societate nu este civilizata sau evoluata daca nu respecta animalele si daca nu se ingrijeste de nevoile si suferintele lor. Animalul de companie este protejat de lege si este reprezentat prin stapanul sau, care este obligat sa-i asigure conditii de trai compatibile cu nevoile biologice ale rasei. Daca acest lucru nu se intampla, in functie de legislatia fiecarei tari, stapanul animalului este pasibil de pedeapsa.

Amezi usturatoare in California

In fiecare vara pot fi vazuti inchisi in masina, cu limba scoasa de caldura, catei sau pisoi care-si asteapta cu disperare stapanii plecati la cumparaturi sau aiurea. Niciun geam nu este deschis, iar la peste 40 de grade Celsius, afara, intr-un automobil fara aer conditionat este mai rau decat in sauna. Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, a dat o lege, in statul sau, in anul 2006, prin care ii pedepeste sever pe cei care isi lasa animalele de companie in masina, in conditii extreme de caldura.

Amenda porneste de la 100 la 20.000 de dolari, iar pentru recidivisti, adica pentru cei care sunt prinsi in flagrant pentru a cincea oara consecutiv, pedeapsa presupune cel putin sase luni de inchisoare. „In fiecare an, numerosi caini mor dupa ce au fost inchisi in automobile ore-n sir, in timp ce proprietarii lor merg la serviciu, isi fac cumparaturile sau se plimba. Aceasta lege va proteja animalele de inconstienta stapanilor care le abandoneaza in conditii insuportabile de caldura”, a spus guvernatorul californian in momentul in care a dat aceasta lege.

Noua lege romaneasca pentru protectia animalelor

Si romanii s-au gandit de curand ca animalele nu sunt un obiect oarecare, ce poate fi folosit si, apoi, aruncat. Astfel, presedintele Basescu, fostul primar al Capitalei care a dispus cu cativa ani in urma eutanasierea a mii de caini vagabonzi, a semnat o modificare a Legii nr. 205 din 2004 privind protectia animalelor, modificare ce defineste pentru prima oara termenii de „rele tratamente” si „cruzime” asupra animalelor.

Conform legii, aceste „rele tratamente” reprezinta „comportamentul brutal, supunerea animalelor la eforturi inutile, precum si neasigurarea conditiilor de trai conform nevoilor etologice, speciei, rasei, sexului si anume: un adapost corespunzator, hrana si apa suficiente, posibilitatea de miscare, ingrijire, atentie si asistenta medicala”.

Aceasta lege aduce noutati in ceea ce priveste, in special, soarta animalelor de companie. Este considerata cruzime si pedepsita ca atare despartirea puilor de mama lor pana la varsta de minimum opt saptamani. Stapanii nu vor mai avea voie sa apeleze la interventii chirurgicale pentru a modifica aspectul animalelor pe care le-au luat in grija. Cateii si pisicutele nu vor mai putea fi adusi la vestitele expozitii sau folositi in spectacole daca acest lucru le poate provoca suferinte fizice sau psihice.

Cainii si pisicile, in topul animalelor

In tarile dezvoltate, numarul animalelor de companie este in continua crestere. In Franta, de exemplu, statisticile arata ca, in urma cu cativa ani, la 60 milioane de locuitori se aflau 47 milioane de animale de companie. Cainii si pisicile formau grosul contingentului. Anul trecut, in Romania, conform unui studiu de piata specializat, in 40 la suta din totalul gospodariilor urbane exista cel putin un animal de companie. Preferati raman cainii in 77 la suta din gospodariile care detin animale de companie si pisicile – in 40 la suta din gospodarii. In 23 la suta din cazuri este vorba adespre adoptii.

Pentru multi dintre proprietari, alegerea unei „jucarii vii” este facuta la intamplare. In momentul in care o persoana se decide sa adopte un animal nu este supusa niciunui angajament sau constrangeri de natura juridica.

Multi dintre cumparatori sunt impresionati de faptul ca puii pe care ii cumpara sunt dragalasi si jucausi. Putini dintre ei se gandesc ca timpul va schimba fizionomia animalului achizitionat si ca acesta poate trai chiar peste 15 ani.In tot acest timp, responsabilitatea vietii si intretinerii pisicii sau catelului ar trebui sa cada, in mod normal, in sarcina proprietarului. Dar, de multe ori, acesta se plictiseste repede de companionul sau, il revinde ori il abandoneaza.

Trafic cu pisoi si catei

Traficul cu animale de companie este unul dintre fenomenele ingrijoratoare, destul de des intalnite. In perioada anilor 2000, peste 100.000 de catelusi erau importati ilegal, in fiecare an, din Europa de Est si adusi in Franta, unde erau tinuti in conditii mai mult decat improprii. Cel mai adesea, pui de numai cateva zile erau smulsi de langa mamele lor, transformate in masini de reproducere. Erau transportati pe distante de mii de kilometri in custi, suferind de foame si de sete.

Multi dintre ei mureau sau ajungeau la destinatie intr-o stare deplorabila. Veneau de multe ori din locuri in care existau epidemii si erau tinuti in carantina. Cel putin patru din 10 catei decedau in aceste conditii.

Dar, in ciuda tuturor acestor fapte, multi dintre ei erau vanduti crescatorilor, care, la randul lor, pentru sume deloc neglijabile, ii plasau iubitorilor de animale. Multe dintre animalele de companie nu sunt adoptate decat pentru interes ornamental. Astfel, mai rau decat cateii sau pisicile, pasarile trebuie sa-si petreca toata viata intr-o cusca. Acest asa-zis ambient nu le face deloc placere. La fel si pestii. Inoata uneori in acvarii ridicol de mici si sunt hraniti cu tot felul de „bunatati” care dospesc de substante chimice daunatoare.

Asiaticii si preferintele lor culinare

Atrocitati inimaginabile legate de animalele de companie sunt comise in tarile asiatice. Milioane de caini si pisici sunt, pur si simplu, crescuti si apoi macati, in fiecare an, in Asia de Sud-Est, in special in cele doua Corei, in nordul Vietnamului si in Cambodgia. In China exista ferme in care sunt crescuti caini din rasa Saint Bernard ce sunt livrati macelariilor.

Aceasta specie prezinta „avantajul” unei cresteri rapide, puii se imbolnavesc foarte rar, mananca mai putin in comparatie cu alte rase, adultii nu sunt violenti, iar o femela poate aduce pe lume chiar si 12 pui, un numar dublu fata de alte rase de caini. Animalele stau in macelarii, sechestrati in custi pana le vine randul sa fie ucisi. Timpul in care aceste fiinte nevinovate isi dau duhul poate fi de pana la noua minute. Pisicile alese pentru meniurile „gustoase” ale asiaticilor au aceeasi soarta si fac parte, si ele, dintre cele mai vestite rase. Conditiile in care sunt ucise animalele de companie sunt dintre cele mai crude si mai ingenioase, deoarece asiaticii considera ca animalul cu cat sufera mai mult cu atat are carnea mai frageda.

Pisicile gri, la moda in blanarii

Cu putin timp in urma, locuitorii din Chaumont, Franta, au reclamat disparitia pisicilor de culoare gri. Proprietarii animalelor de companie si medicii veterinari au intrat in alerta si au anuntat imediat autoritatile. La prima vedere, faptul parea oarecum inexplicabil. Nu era preferata o anumita specie. Cei care capturau pisicile nu erau interesati decat de culoarea acestor animale.

In urma cercetarilor intreprinse, s-a ajuns la concluzia ca o retea de traficanti care tranzitau Suedia si Germania faceau comert ilegal cu piei de pisica gri. Pisicile erau, pur si simplu, vanate pe strada sau luate din gospodarii si erau ucise si jupuite, iar blana lor facea obiectul caselor de moda.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *