Calcanul si rechinii, pescuiti cu portia

Specialistii de la Institutul Marin din Constanta avertizeaza ca, anul viitor, multe dintre speciile rare trebuie protejate de braconieri.

Ultimele analize ale apei Marii Negre facute de specialistii de la Institutul de Cercetari Marine din Constanta arata ca invadarea litoralului de alge a fost favorizata in special de cresterea transparentei marii si de schimbarea conditiilor de viata. Studiile mai arata ca speciile precum rechinul si calcanul sunt in pericol din cauza braconajului.

Specialistii spun ca starea actuala a apelor marii e incurajatoare in privinta pers-pectivei pe termen scurt si mediu. Insanatosirea ecologica, resimtita la nivelul unor parametri de calitate a apelor, dar si la nivelul structural si functional al biosistemului, s-a realizat in principal pe fondul restructurarii economice.

Reducerea cu peste 50 la suta a nutrientilor transportati de Dunare prin diminuarea fertilizantilor sintetici utilizati in agricultura, dar si eficientizarea capacitatii de epurare a statiilor din zona litorala au avut, de asemenea, un efect pozitiv.

Eruptia algelor – cosmarul sezonului estival

Si in acest an, litoralul a fost invadat de eruptia algelor, fenomenul fiind favorizat in special de cresterea transparentei marii si de schimbarea conditiilor de viata. Cele mai semnificative „atacuri” ale algelor macrofite au fost in lunile de primavara si toamna, dar si pe perioada sezonului estival, rezultatul fiind un disconfort real pentru turisti. Privind insa jumatatea plina a paharului, se poate spune ca „infloririle algale” reprezinta un proces natural care demonstreaza si o imbunatatire a ecosistemului.

In statisticile celor de la Compania Nationala Apele Romane au fost raportate zeci de tone de alge recoltate de pe tarm si din apele de mica adancime, dar cu toate acestea, in unele zile tesatura de verdeata a facut „impracticabila” marea pentru imbaiere.

Vizitele delfinilor au devenit mai dese

Daca in 2006 nivelul apei marii a crescut timp de trei luni cu mai bine de 30 de centimetri, pe fondul unor debite extreme ale Dunarii, anul acesta evolutia a fost inversa, mai ales in lunile de vara, inregistrandu-se scaderi ale nivelului apei marii cu 35-40 cm si retrageri ale apei, fata de tarm, cu pana la 50 de metri.

Cauza o reprezinta aportul scazut al Dunarii, dar este si efectul vanturilor de vest, mai dese si mai mari in intensitate anul acesta. Fluctuatiile de ordin fizic de la nivelul apei nu au influentat insa conditiile de habitat care au favorizat cresterea diversitatii in specii, ajungandu-se in prezent la o diversitate structurala de peste 50 de specii in sectorul nordic al marii si aproximativ 40 de specii pentru aria sudica.

Procesul de refacere a echilibrelor „marine”, la nivelul vietuitoarelor care populeaza apele marii, este pus in evidenta, spre exemplu, si de faptul ca tot mai multe cantitati de moluste si in special midii si scoica alba sunt aduse de curenti pe malul marii. De asemenea, si faptul ca a fost semnalata destul de des prezenta unor „carduri” de delfini aflate in urmarirea bancurilor de pesti in zona marina romaneasca este un semn bun.

Navele turcesti sperie marsuinul

Cele trei specii de delfini existente in prezent in Marea Neagra mai sunt inca afectate de pescuitul cu setci de calcan si ohane, activitatile piscicole frauduloase fiind specifice atat braconierilor autohtoni, cat si navelor turcesti aflate in cautarea calcanului. Astfel, au fost depistate peste 50 de exemplare esuate pe tarm, cele mai multe fiind din specia marsuin. Pescuitul marin a resimtit o scadere masiva a capturilor anuale, ajungandu-se in 2007 la o stabilizare in jurul a 2.000 de tone anual, restructurarile sectorului piscicol si in special reducerea flotei efectivelor flotei marine operationale la jumatate in ultimii 10 ani fiind cel mai plauzibil motiv.

Pescarii prefera sprotul

Sprotul ramane principala specie de interes in pescuitul activ, dar de cautare se bucura in continuare hamsia, stavridul si lufarul. Capturile de rechin si calcan indica o stare critica a stocurilor in ultimul an, specialistii ajungand sa „portioneze” ratiile anuale de pescuit la speciile deficitare. In acest sens, un grup de lucru format din cercetatori si specialisti din Romania si Bulgaria, constituit sub coordonarea Comisiei Europene, a stabilit la pescuit o cantitate de 90 de tone la calcan pentru anul 2008, in apele comune ale Marii Negre, si 15.000 tone la sprot.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *